SP Qatar 2022.

Putovanje

Zagonetna građevina na nevjerovatno strmoj litici: Šta se nalazi na Vrhu Evrope?

Zagonetna građevina na nevjerovatno strmoj litici: Šta se nalazi na Vrhu Evrope?
Foto: Pixabay/a_v_a | Zagonetna građevina na nevjerovatno strmoj litici: Šta se nalazi na Vrhu Evrope?
Nezavisne novine

Jungfraujoch na zapadu Švajcarske prema mišljenju mnogih jedno je od najljepših mjesta u zemlji, a nazivaju ga još i Vrhom Evrope.

Taj se planinski vrhunac izdiže na 4.158 metara, a na visini od 3.454 metar tu ćete naći najvišu evropsku željezničku stanicu, kao i impresivni opservatorijum.

Vrhovi planina klasičan su primjer surove okoline koji služi kao idealno okruženje za razna istraživanja, od fizioloških do astronomskih. 

Kada se 1912. otvorila stanica Jungfraujoch u Bernskim Alpama, omogućila je znatiželjnim naučnicima jednostavan pristup velikoj nadmorskoj visini, prenosi Punkufer.

Opservatorijum Sfinga 1937. godine osvanuo je na šokantno strmoj litici. 

S nekoliko laboratorija, meteorološkom stanicom, astronomskim kupolama i teleskopom od 76 cm, Sfinga je služila za proučavanje glaciologije, medicine, fizike kozmičkih zraka i astronomije.

Tijekom godina Sfinga se nadograđivala i prilagođavala potrebama naučnika. Danas je zvjezdarnica u potpunosti opremljena električnom energijom, vodom, telefonom i internetom.

Do međunarodne istraživačke stanice i zvjezdarnice dolazi se vozom te ultrabrzim liftom koji se na visinu od 108 metara popne za 25 sekundi. 

Na putu do Sfinge posjetioci ne trebaju rješavati nikakve zagonetke kao iz priča o tom mitološkom biću - to mogu prepustiti istraživačima. 

Dovoljno je prepustiti se uživanju u pogledu na okolne vrhove i prirodu. 

Panoramski pogled s terase ograđene rešetkama puca na snježne Alpe, zelene doline i ledenjak Aletsch, najduži u Alpama protežući se do Njemačke i Italije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije