SP Qatar 2022.

Putovanje

Zašto Japanci ne telefoniraju u vozu

Zašto Japanci ne telefoniraju u vozu
Foto: Unsplash | Zašto Japanci ne telefoniraju u vozu
N.N.

Strancima se u Japanu lako izgubiti u prevodu, a na svakom koraku mogu uhvatiti kakav kulturološki šok, a naročito kada je riječ o bontonu.

Srećom, nerazumijevanje većine japanskih pravila ne završava kaznama, ali ako ih ne poštujete, mogli biste zaraditi kakav prijeki pogled ili neodobravanje.

U Japanu je posve uobičajeno popiti supu. Pritom slobodno možete i srkati, što se smatra komplimentom kuvaru. Ali u Japanu nipošto ne ostavljajte bakšiš jer se to smatra vrlo nepristojnim, naročito ako krenete insistirati jer je Japanac neće prihvatiti, što bi moglo izazvati haos.

Treba pripaziti i na ponašanje u podzemnoj željeznici. Bez obzira na to vozite li se užurbanim gradovima ili putujete periferijom, u japanskim vozovima nećete vidjeti Japance kako razgovaraju na telefon, pogotovo ne glasno.

Zazvoni li vam mobilni telefon u japanskom vozu, to je jednako nepristojno kao da ne ugasite zvuk kod nas u kinu.

Japanska kultura (za razliku od zapadnjačke) itekako brine o tome da jedni drugima ne ulaze u lični prostor. Tri glavna razloga zbog kojih treba utišati mobilne telefonosm jesu: privatnost, bonton i javni red.

Privatnost

Japanci privatnost shvataju ozbiljno, a to da slušaju tuđe razgovore na javnom mjestu kosi se s njihovim odgojem i kulturom. Vrijeme koje provode na putovanjima javnim prevozom Japanci najčešće koriste za spavanje, čitanje ili razmišljanje. Kako većina radi stresne poslove, ti su im trenuci dragocjeni da se oslobode napetosti, a svaki trenutak tišine dragocjen je za odmor.

Javni red

Japanci se ne nameću jedni drugima, a zapadnjacima često djeluju introvertirano ili samozatajno jer se ne žele uplitati u interakcije s ljudima koje površno poznaju. Čak i u slučaju tuče ili svađe na ulici, uobičajeno je da se Japanci ne upliću u "tuđa posla", makar to značilo i da neće pristati pomoći.

Bonton

Japanske željeznice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasne zvonjave mobitela i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića - osim vode.

Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama, a podrazumijeva se i da ćete izbjegavati jela intenzivnih mirisa. Takođe, zabranjeno je i ostavljati smeće za sobom, čega se većinom pridržavaju. Izuzetak su kasni noćni izlasci, kada i pristojnim Japancima ponekad popuste kočnice.

(Punkufer.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije