Putovanje

Zašto je važno odabrati aktivni donji veš kad krenete na zimovanje

Zašto je važno odabrati aktivni donji veš kad krenete na zimovanje
Foto: Pixabay/Gipfelsturm69 | Zašto je važno odabrati aktivni donji veš kad krenete na zimovanje

Izrađen najčešće od kombinacije polipropilenskih i karbonskih vlakana, takozvani aktivni donji veš je namijenjen primarno za aktivnosti koje pojačavaju znojenje.

Upravo zato se preporučuje najprije planinarima, skijašima i generalno svima koji žele da uživaju u zimskim aktivnostima, a da to ne utiče na njihov komfor.

Pored toga što je u pitanju donji veš izrađen od materijala, koje karakterišu antistatička svojstva, on oslobađa i suvišnu temperaturu.

Zahvaljujući svim tim karakteristikama se povećava i osjećaj udobnosti tokom različitih aktivnosti, što je posebno značajno kod ljudi koji nose slojevitu odjeću izrađenu uglavnom od sintetičkih materijala, kao što je to slučaj sa planinarima i skijašima, recimo.

Zbog svega toga je poželjno da upravo aktivan donji veš bude nošen kao prvi sloj, ispod sportske odjeće namijenjene različitim aktivnostima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Potpuni komfor tokom planinarenja i skijanja

Normalno je da i planinari i skijaši, te svi koji se bave sportskim aktivnostima na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru, koje podrazumijevaju pojačano znojenje, teže da se osjećaju što komotnije i da ne rizikuju prehladu. Upravo u tome im i pomaže pažljivo odabran aktivni donji veš.

Zahvaljujući karakteristikama materijala, sušenje ovakvog veša je ubrzano, a vlaga iz njega mnogo brže isparava nego iz, na primjer pamučnog veša.

Namijenjen je ne samo planinarima, skijašima i ljubiteljima zimskih sportova na otvorenom, već i biciklistima. Preporučuje se nošenje ovog veša i tokom drugih sportskih aktivnosti, poput vožnje rolera ili trčanja, te odlaska u teretanu.

Zašto je dobro nositi aktivan donji veš?

Tijelo će ostati svježe i suvo, što je posebno važno tokom aktivnosti na otvorenom u toku zime, ali i uopšteno. Materijal od kojeg je izrađen aktivan donji veš širi vlagu nastalu znojenjem na mnogo veću površinu materijala, što značajno ubrzava sušenje.

Često se navodi da materijal koji se koristi za izradu ovakvog donjeg veša zapravo diše, odnosno da omogućuje da vlaga ne dopre do tijela, što je vrlo važno i za zdravlje i za udobnost.

Jedna od posebno značajnih prednosti nošenja ovakvog donjeg veša jeste i brzo sušenje. Uz to se lako održava. Moguće je prati ga u mašini, ali se ne preporučuje tom prilikom koristiti dodatna sredstva, u vidu omekšivača najpre, ali i izbeljivača, odnosno sredstava za uklanjanje fleka, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije