Putovanje

Zašto ovaj njemački grad leži na dijamantima

Zašto ovaj njemački grad leži na dijamantima
Foto: N.N. | Zašto ovaj njemački grad leži na dijamantima

​U Njemačkoj saveznoj državi Bavarska, nalazi se grad na dijamantima - Nerdlingen. Prije oko 15 miliona godina, kada je asteroid koji je putovao brzinom od 25 kilometara u sekundi pogodio zemlju, ostavio je veliki krater za sobom. U njemu se danas nalazi grad.

Izveštaji geologa pokazali su da je meteor bio širok oko jedan kilometar, a težak tri milijarde tona.

Prilikom pada meteor je udario u naslage grafita i stvorio oko 72.000 tona sitnih dijamanata, koji su ugrađeni u većinu građevina njemačkog grada, Nerdlingena. Kada su u devetom vijeku doseljenici naselili ovo područje, nisu znali da svoje kuće grade na zemljištu sa najvećom koncentracijom dijamanata na svijetu, prenosi RTS.

Mještani su godinama mislili da je krater vulkanskog porjekla.

Kada su šesdesetih godina prošlog vijeka u grad stigla dva geologa iz Amerike, grad je postao poznat u svijetu.

Geolozi Judžin Šemaker i Edvard Čao, u istraživanjima koja su sproveli, došli su do otkrića da grad ne leži na krateru vulkana, već u krateru asteroida prečnika 25 kilometara.

Objasnili su i misteriju svjetlucavog kamenja.

Na mjestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena - suevit, stjena prožeta uglastim fragmentima stakla, kristala koji usljed sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante.

Kada su srednjovijekovni stanovnici počeli da grade veličanstvenu crkvu Sveti Džordž u centru grada, koristili su lokalne materijale za pravljenje građevine, uključujući dijelove suevita. U stvari, većina građevina u gradu sagrađena je dijamantskim suevitom.

"Naša crkva, Sveti Džordž, napravljena je od suevita i sadrži oko 5.000 karata dijamanta", rekla je Žizela Postges, geolog i zamjenik direktora muzeja u Nordlingenu. Takođe je dodala da su fragmenti toliko sitni da nemaju ekonomsku vrijednost, već samo naučnu. Dijamanti se mogu posmatrati samo mikroskopom.

Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi golim okom, a sve kuće u mjestu izgrađene su od suevita. Turisti iz cijelog svijeta dolaze da obiđu svjetlucavu arhitektutu, kao i muzej Rieskrater.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije