Putovanje

Zašto su štikle zabranjene u Akropolju?

Zašto su štikle zabranjene u Akropolju?
Foto: Image by Dias12 from Pixabay | Zašto su štikle zabranjene u Akropolju?

Svako mjesto ima neka svoja pisana ili nepisana pravila, od načina na koji ostavljamo bakšiš konobarima, do načina na koji nosimo odjeću.

Putnici već dobro znaju neke osnove putovanja. Prilikom putovanja avionom treba paziti na tečnost, zapaljive stvari i sl. Dronom ne možete baš svuda gdje biste hteli. U sveta mjesta ne možete golih nogu ili oskudno odjeveni. Čak i na hrvatskoj obali u nekim gradovima možete dobiti kaznu ukoliko se centrom grada šetate u kupaćem kostimu, piše "Punkufer.hr".

Neke stvari otkrijemo na teži način. Na kraju krajeva, ko će to sve pohvatati? Svako mjesto ima neka svoja pisana ili nepisana pravila, od načina na koji ostavljamo bakšiš konobarima, do načina na koji nosimo odjeću.

U malom gradu Mejvud u američkoj saveznoj državi Ilinoi svojevremeno su zabranili široke (reperske) pantalone pod geslom "Navuci ih gore!". Kome bude virio donji veš izvan pantalona, pri prvom susretu sa policijom moraće da se oprosti od 25 dolara, a drugi susret biće još skuplji.

Bolje spriječiti nego lečiti, pa zbog toga obratimo pažnju na našu dragu ljetnu destinaciju i činjenicu da se svi volimo srediti prije fotkanja na putovanju. Bolje da pati Instagram nego novčanik.

Zaputite li se u Grčku s namjerom da obiđete stare hramove i antički dio grada, jedan odjevni predmet biće vam višak. Naime, zakonom je zabranjeno hodati Partenonom i Akropoljem u - štiklama! Zabrana se odnosi na svaki stari, očuvani dio gdje su staze popločene starim kamenjem.

Koliko god oduševljeni bili što će hodati putevima Sokrata, Platona, Aristotela i drugih - pokušajte biti i mudri kao oni. Grci upozoravaju turiste da se i kamen može trošiti a oštre potpetice mogu da ga oštete. Zvuči čudno, ali i kamen je nježan.

Prije nego što iskritikujemo putnike koji su prošetali mimo pravila, zapitajmo se: jesmo li možda hodali istim ulicama sa žvakaćom gumom u ustima? Ako je odgovor potvrdan, još jedno pravilo je prekršeno.

Grci su prije dvije godine sastrugali nekoliko kilograma žvakaćih guma zalijepljenih za kamenje - bilo da je riječ o bačenim žvakama ili namjerno zalijepljenim ispod mjesta za sjedenje u starom teatru.

Znamo da se žvaka dugo razgrađuje, ali ne baš toliko dugo da biste krivicu svalili na Homera koji nije video koš.

Zbog toga, svoje obroke i žvakaće gume iskoristite prije ulaska u posebne starogrčke zone, a umjesto štikli predlažemo lijepe ljetne sandale koje bi i grčki senat odobrio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije