Zdravlje

10 zdravih navika za februar: Spavajte dovoljno i sebe stavite na prvo mjesto

10 zdravih navika za februar: Spavajte dovoljno i sebe stavite na prvo mjesto
Foto: Velibor Tripić | 10 zdravih navika za februar: Spavajte dovoljno i sebe stavite na prvo mjesto
N.N.

Januar je na izmaku. Proljeće se krije iza ugla te je vrijeme da uvedemo neke zdrave navike u našu svakodnevicu, da živimo zdravije i poletnije.

1. Ustati 20 minuta ranije

Koliko puta upadnemo u zamku odlaganja alarma "još samo pet minuta" i na kraju trčimo na posao i dovodimo se u stanje žurbe i stresnog razmišljanja hoćemo li zakasniti.

Isplanirajte da ustanete 20 minuta ranije i spremite se na vrijeme ili već smislite kako ćete provesti tih 20 minuta dok ukućani spavaju.

2. Započnite dan čašom vode

Odmah po ustajanju popijte čašu vode i potrudite se da tu naviku poštujete svaki dan. Vaša koža i probava će vam biti zahvalni. I potrudite se da tokom dana unosite dovoljno vode konstantno hidrirajući svoj organizam. Vodu piti tokom dana u manjim gutljajima. Pokušajte da ne popijete svih dva litra vode u prva dva sata, nego to razvucite na cijeli dan.

3. Potrudite se da spavate dovoljno

Već je postao kliše koliko se naglašava da je san bitan, i zaista mi ljudi smo skloni traženju magičnih savjeta i pilula za određena rješenja, a zapravo je rješenje tako jednostavno - NASPAVAJTE SE.

Dok spavamo, luči se hormon rasta koji je bitan za obnovu ćelija, a time i mišićnog tkiva.

4. Počnite planirati

Svake nedjelje se potrudite da napišete plan za sljedeću sedmicu.

Plan obroka i namirnica koje vam trebaju te obavite kupovinu na vrijeme. Nemojte se dovesti u situaciju da svaki dan stojite u redu u prodavnici, jer to je čisto gubljenje vremena.

5. Budite aktivni svaki dan

I ovo je magična pilula za mnoga rješenja, kao i san. To znači baš svaki dan da prošetate sat vremena. Ne tražite izgovore da nemate vremena. Imate, samo vam to nije prioritet, jer niste još iskusili benefite od iste.

Mogućnosti su razne, prošetajte od posla do kuće, koristite stepenice, prošetajte sa prijateljima umjesto što sjedite u kafiću. Gledajte da napolju boravite svaki dan sat vremena po mogućnosti na dnevnoj svjetlosti. Uvrstite trening u svoj sedmični raspored, tri puta sedmično uz svakodnevnu šetnju od sat vremena će vam donijeti mnoge benefite.

6. Dodajte povrće u svaki svoj obrok

Obogatite vaše obroke povrćem. Budite kreativni, kombinujte povrće različitih boja i ukusa. Tijelo će manje žudjeti za grickalicama i slatkišima ako unosite dovoljno vlakana kroz povrće. Isto jako bitna stavka je da jedete sporo i u miru. Gazirane napitke zamijenite  ispijanjem limunade. U flašu od jednog litra iscijedite pola limuna i dodajte listiće svježe nane, đumbira ili koji već ukus preferirate te naspite vodu.

7. Prihvatite svoje tijelo

Jako je bitan pozitivan stav o sebi. Mentalno zdravlje je jako bitan faktor u kreiranje zdravih navika. Kad zavolite svoje tijelo, prihvatite ga sa svim vrlinama i manama, bićete više motivisani da se zdravo hranite i ne zatrpavate tijelo namirnicama koje su nutritivno siromašne i praznim kalorijama. Ovo je tako bitna stavka. Volite sebe.

8. Pronađite vrijeme za sebe

Svi smo svjesni da živimo u užurbanom vremenu gdje stalno negdje žurimo, brinemo o drugima i tako često zapostavimo sebe. Briga o sebi je ključna za naše emotivno blagostanje i zdravlje te utiče na naše osjećaje, razmišljanje i postupke. Potrudite se da svakodnevno uživate u aktivnostima koje vas vesele i raduju. Opustite se uz nekoliko stranica knjige prije spavanja i lakše i brže utonite u san. Knjigom zamijenite tipkanje po telefonu i vaš mozak će vam biti zahvalan.

9. Uživajte u prirodi

Boravak u prirodi je od velike važnosti za naše zdravlje i raspoloženje. Iako su sad temperature niže, nemojte da vas to spriječi da prošetate kroz šumu i da uživate u pejzažima. Razbistrite misli, prošetajte na svježem vazduhu, utoplite se, ponesite čaj u termos boci i uživajte.

10. Isprobajte nešto novo

Nekad je dovoljno da se samo sklonimo od monotonije i svakodnevice.

Isprobajte nešto novo što će vam probudite istraživački duh i maštu.

Da li je to neki novi recept, novi raspored u stanu, nova frizura, knjiga, novi hobi ili šta god da vam je zanimljivo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije