Zdravlje

Čaj od đumbira - poslastica i lijek

Čaj od đumbira - poslastica i lijek
Čaj od đumbira - poslastica i lijek

Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svijetu. Ima neobičnu aromu, ali ju svi gotovo odmah prepoznajemo. Đumbir ima odlična ljekovita svojstva, zbog čega bismo ga svakako trebali svakodnevno konzumirati, a nema boljeg načina od pripreme ukusnog čaja.

Čaj od đumbira se koristi za ublažavanje raznih tegoba, a dodatni sastojci kao što su med, limun ili pomorandža mogu poboljšati ukus čaja, ali i njegovu ljekovitost.

Ublažava mučninu

Jedna od najpoznatijih prednosti čaja od đumbira jest ublažavanje mučnina. Šoljica čaja prije putovanja može spriječiti mučninu i povraćanje. Čaj od đumbira je odličan i za trudnice koje imaju problema sa jutarnjim mučninama. Bez straha popijte šolju čaja od đumbira čim osjetite prve znake mučnine.

Smanjuje nivo stresa

Čaj od đumbira ima umirujuće djelovanje na tijelo i um. Može smanjiti nivo stresa i ublažiti napetost. Samo jedna šoljica čaja može značajno poboljšati raspoloženje. Ostavlja osjećaj svježine i smirenosti duže vrijeme. Kada ste pod stresom, nemojte posezati za nezdravim oblicima opuštanja, već popijte šolju čaja od đumbira koji dokazano smanjuje nivo kortizola u telu.

Poboljšava cirkulaciju

Vitamini, minerali i amino kiseline u đumbiru će pospješiti cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od nastanka bolesti srca i krvnog sistema. Đumbir će spriječiti nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Olakšava menstrualne tegobe

Čaj od đumbira sa smeđim šećerom se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. Žene koje pate od jakih menstrualnih grčeva, mogu koristiti tople obloge sa čajem od đumbira. Umočite peškir u topli čaj i stavite na stomak. Ubrzo ćete primijetiti kako se mišići opuštaju, a bol smanjuje.

Pospješuje probavu

Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sistema i pospješiti apsorpciju hranljivih materija. Takođe će smanjiti nadutost uzrokovanu brzim jedenjem i prejedanjem. Čaj od đumbira će regulisati apetit.

Ublažava migrene

Đumbir je jako efikasan kod ublažavanja migrena. Jedna šoljica čaja od đumbira će značajno smanjiti hroničnu upalu u tijelu, koja je vodeći faktor rizika od nastanka migrena.

Ublažava simptome artritisa

Đumbir ima odlično protivupalno djelovanje, a topli oblozi čaja od đumbira će ublažiti bolove u zglobovima koje uzrokuje artritis.

Povećava plodnost

Đumbir se u drevnoj kineskoj medicini koristio kao afrodizijak. Takođe postoje vjerovanja da povećava mušku plodnost. Neka istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira povećava koncentraciju spermatozoida i pomaže kod erektilne disfunkcije.

Priprema čaja od djumbira

Kupite svjež, cio koreijn djumbira. Korijen može da se nadje u velikim marketima. U šerpi prokuvajte vodu. Korijen djumbira ogulite i isjeckajte na kolutove. Kada je voda proključala stavite kriške djumbira. Treba da kuva 10-15 minuta. Poslije tog vremena sklonite šerpu sa strane i poklopite. Neka odstoji još 15 minuta, a zatim procijedite čaj. Čaj je najbolji kada se pije sam, bez ikakvih dodataka. Ako vam to ne odgovara, možete eventualno dodati med i limun.

Sastojci

4 šolje vode
komad korijena djumbira veličine 5 cm
med i limun po želji
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije