Zdravlje

I iz Trebinja stiže apel roditeljima da vakcinišu djecu

I iz Trebinja stiže apel roditeljima da vakcinišu djecu
Foto: Arhiva | I iz Trebinja stiže apel roditeljima da vakcinišu djecu

TREBINJE - Stopa vakcinisane trebinjske populacije predškolskog uzrasta vakcinom protiv morbila ili malih boginja nema zadovoljavajuću stopu, jer je od zadovoljavajućeg obuhvata od 95 odsto i više, cijepljeno oko 90 procenata.

Ovakve podatke je potvrdila Jelena Durić, epidemiolog Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Trebinje, apelujući na roditelje da svoju djecu dovode na obavezne vakcinacije, jer je to ključna mjera zaštite od mnogih bolesti.

"U našem kalendaru imunizacije se prva doza vakcine daje u uzrastu od 12. do 15. mjeseca života, dok se druga doza vakcine daje pred polazak u školu, a razlog  epidemije malih boginja su isključivo propusti u vakcinaciji i drugog razloga za pojavu bolesti nema”, ističe dr Durić.

Ona napominje da naročito zabrinjava činjenica da roditelji odlažu vakcinaciju prvom dozom vakcine, zbog čega je samo 60 procenata djece tu dozu primilo na vrijeme, odnosno, u predviđenom uzrastu od 12. do 15. mjeseca.

Iako ova epidemija nije zahvatila Trebinje, ovo oboljenje je prisutno u okruženju, pa je izvjesno da će se pojaviti i u ovom gradu.

"Momenat je da još jednom pozovemo roditelje da svoju djecu vakcinišu na vrijeme, prema planu vakcinacije, a ako su taj plan izgubili, ako ne znaju šta treba da rade, mogu da nam se jave ili putem telefona ili da dođu u našu službu, jer vakcinacijom roditelji štite od bolesti i komplikacija i svoje dijete, ali i onu malobrojnu djecu, koju ne smijemo da zaboravimo, a koja zbog zdravstvenih razloga, ne smiju da budu vakcinisana, a za koje male boginje mogu da budu fatalne", dodaje doktor Durić.

Napominjući da su morbili ili male boginje izuzetno lako prenosiva bolest, ona ističe da je važno odgovorno ponašanje roditelja, svijest o značaju vakcinacije i svijest da je to njihova zakonska ali i moralna obaveza.

Ona pojašnjava da morbili u komlikacijama mogu da budu i životno ugrožavajući, te da je vrlo često zapaljenje srednjeg uva, zapaljenje pluća, a svaki hiljaditi bolesnik dobija i  zapaljenje mozga.

Porazan je i podatak da su nepovoljnom ishodu naročito podložna odojčad i mala djeca, te da se u siromašnim zemljama dešava da svaki deseti ili dvadeseti bolesnik ne preživi male boginje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije