Zdravlje

Iliopsoas: "Mišić duše" izvor bolova i glasnik emocija

Iliopsoas: "Mišić duše" izvor bolova i glasnik emocija
Foto: N.N. | Iliopsoas: "Mišić duše" izvor bolova i glasnik emocija

Kada govorimo o mišićima, neko zna više, a neko manje, u zavisnosti od oblasti interesovanja i zanimanja. Uglavnom su nam svima poznati atraktivniji mišići kao što su biceps, triceps, six pack pločice na stomaku, kvadriceps.

Svi volimo da nam je lijepo oblikovan kvadriceps, volimo kada obučemo majice kratkih rukava da nam je lijepo oblikovan biceps, i da triceps izgleda zategnuto kada podignemo ruke. Mi žene se često zabrinemo i počnemo da treniramo upravo onog momenta kada vidimo da nam se opuštaju mišići zadnje strane nadlaktice (poznatije u ženskom žargonu kao "šišmiš rukavi") i to je uglavnom alarm da se momentalno krene na trening.

Međutim, postoji jedan mišić koji nije vidljiv golim okom i nije toliko atraktivan među populacijom koja aktivno trenira, a jako je bitan. Drugi naziv tog mišića je "mišić duše". Zanimljivo, zar ne?

Kada sam čula za taj njegov alternativni naziv, jako sam se zainteresovala da vidim zašto.

Evo šta sam saznala.

Iliopsoas je najdublji mišić u mišićnom sistemu, najviše doprinosi stabilnosti ljudskog tijela, pomaže u održavanju ravnoteže, pokretljivosti zglobova, reguliše pravilno funkcionisanje organa koji se nalaze u abdominalnom području i pomaže nam da ustanemo, da podignemo nogu i da hodamo.

Gdje se nalazi?

Spaja kičmu i noge i smješten je duboko u karlici. On je najdublje jezgro u ljudskom tijelu.

Istočnjačke kulture ga nazivaju "mišić duše" zbog svog odnosa sa centralnim nervnim sistemom, zato što je povezan sa dijafragmom i disanjem. Iliopsoas se smatra glasnikom emocija, zato što prenosi emocije koje se manifestuju kao "leptirići u stomaku" ili "stomačni poremećaj".

Stres i užurban način života doprinose skraćenju iliopsoasa i njegovoj smanjenoj fleksibilnosti. Ovakvo stanje mišića dovodi do bola u leđima, probleme sa varenjem, bolne menstruacije kod žena.

Što nam je mišić iliopsoas fleksibilniji, to ćemo imati više životne vitalnosti.

Ukoliko je iliopsoas krut i zategnut, osjećaćemo više tjeskobe i straha. Zato je potrebno da redovno radimo na njegovoj fleksibilnosti kako bismo imali više vitalne energije i osjećali psihičko i fizičko blagostanje. Jer zdravlje nije samo odsustvo bolesti, nego upravo postizanje psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja.

Zašto je ovaj mišić toliko bitno opustiti da bismo prebrodili tjeskobu? Vrlo jednostavno, zato što je povezan sa dijafragmom, a ne samo sa kičmom i nogama. Dijafrgma je ključna za disanje, a upravo sposobnost da dišemo polako i smireno doprinosi da se naše tijelo i um opuste i da se oslobode stresa.

U sljedećem izdanju pročitajte kako možete poboljšati fleksibilnost ovog mišića i doprinijeti boljem osjećaju u sopstvenom tijelu. Prikazaćemo praktične savjete koji će vam pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije