Zdravlje

Kako prepoznati znakove anemije i reagovati na vrijeme?!

Kako prepoznati znakove anemije i reagovati na vrijeme?!
Foto: N.N. | Kako prepoznati znakove anemije i reagovati na vrijeme?!

Manjak energije, a puno obaveza. Zbog užurbane svakodnevice većina nas suočava se sa ovim problemom često, dok smjena godišnjih doba osjećaj umora i iscrpljenosti može dodatno pojačati. Proljetni umor, kada nam organizam šalje signale da nam nedostaje “adekvatnog goriva”, odnosno nutrijenata koji nas mogu “pravilno nahraniti”, u većoj ili manjoj mjeri, osjećamo svi. No, važno je prepoznati i kada organizam javlja nešto alarmantnije od proljetnog umora, kao što je slučaj sa anemijom. Kako je prepoznati te adekvatno liječiti otkrijte u nastavku.

Simptomi anemije

Ukoliko manjak energije postaje alarmantan za vas te, osim umora i slabosti, primjetite da vam je koža blijeda, imate vrtoglavice, nesvjestice, mučninu, glavobolju i kratak dah, pojavljuju vam se bolovi u grudnom košu i primjećujete poremećaje u otkucajima srca, razdražljivi ste i teško se koncentrišete dok u isto vrijeme ruke i stopala ne uspijevate ugrijati čak i kada ste u toplim prostorijama, sve su to simptomi (možete ih imati samo nekoliko ili čak i sve) koji ukazuju da možda patite od anemije.

A zašto se osjećate tako loše i šta je ustvari anemija?! Ukratko, to je stanje u kojem u vašoj krvi nema dovoljan broj zdravih crvenih krvnih stanica zaduženih za prenos kisika u cijelom organizmu, odnosno vašim crvenim krvnim stanicama nedostaje hemoglobina. Da biste bili sigurni svakako je preporuka da uradite kompletnu analizu krvne slike, a u slučaju da ona potvrdi da patite od anemije, potrebno je djelovati odmah! Neliječena i zapuštena anemija može pogoršati opću sliku i uzrokovati dalje komplikacije.

Nedostatak željeza, najčešći uzrok anemije

Uzroci anemije mogu biti različiti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom je tzv. hipohromna anemija koju uzrokuje nedostatak željeza u krvi. Smatra se da svaka peta osoba u svijetu boluje od ove vrste anemije.

Jednolična ishrana, pretjerana upotreba alkohola i kafe, drastične dijete za mršavljenje, doprinose pojavi anemije. Da bi se krvna slika popravila potrebno je promijenti način ishrane te na meni uvrstiti iznutrice, crveno, pureće i pileće meso, gljive, mahunarke, rotkvicu, ribu, žumance, sušeno voće. Svakako preporuka je i koristi namirnice sa dosta vitamina C koji podstiče apsorpciju željeza, tako da je dobro uz obrok popiti čašu cijeđenog soka od narandže i limuna, a ishranu dopunjavati željezom i vitaminom C.

Dodaci prehrani za brži oporavak

Dnevne potrebe za željezom zavise od uzrasta, spola i individualnog stanja organizma. Preporučeni dnevni unos za muškarce je 10 mg, dok je kod žena duplo veći, od 18 do 22 mg. Povećane potrebe za željezom imaju žene reproduktivne dobi, trudnice, sportaši i rekreativaci.

Ferozomal mikrogranule za izravnu primjenu su dodatak prehrani na bazi željeza. Inovativna tehnologija ovog proizvoda osigurava visoku bioraspoloživost željeza, bez neugodnog metalnog okusa u ustima i gastričnih tegoba, a uz prijatne note limuna i šumskog voća. Dodatno je obogaćen vitaminima C i B12 koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema, te smanjenju umora i iscrpljenosti. U prve dane proljeća zakoračite sa više poleta i eneregije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije