Zdravlje

Pet simptoma nedostatka vitamina D kod djece

Pet simptoma nedostatka vitamina D kod djece
Foto: Pexels/Ilustracija | Pet simptoma nedostatka vitamina D kod djece

Vitamin D, koji se često naziva "vitaminom sunca", ključan je za rast i razvoj djece, formiranje jakih kostiju i podržavanje imunološkog sistema. Međutim, nedostatak ove esencijalne hranjive tvari sve je češći među djecom, što predstavlja potencijalne rizike za njihovo zdravlje.

Razumijevanje simptoma nedostatka vitamina D i provođenje preventivnih mjera ključni su za očuvanje dobrobiti djece.

Prepoznavanje znakova nedostatka vitamina D prvi je korak u rješavanju ove prehrambene brige.

Uobičajeni simptomi kod djece mogu biti:

  • Bol ili slabost kostiju
  • Slabost mišića
  • Poremećaj rasta
  • Česte infekcije ili bolesti
  • Umor ili nizak nivo energije

Iako ovi simptomi mogu biti suptilni, mogu imati značajne posljedice na zdravlje i razvoj djece ako se ne liječe, piše TheHealthSite.

1. Izlaganje suncu

Jedan od primarnih razloga nedostatka vitamina D u djece je neadekvatno izlaganje suncu. Poticanje igranja na otvorenom, posebno tokom sunčanijih mjeseci, može pomoći djeci da apsorbiraju dovoljno sunčeve svjetlosti za prirodnu proizvodnju vitamina D.

2. Prehrana

Osim toga, prehrambeni izvori takođe igraju ključnu ulogu. Hrana bogata vitaminom D uključuje masnu ribu (poput lososa, skuše i tune), žumanjke, obogaćene mliječne proizvode, utvrđene žitarice i obogaćeni sok od narandže. Uključivanje ove hrane u dječju prehranu može im pomoći da dobiju odgovarajući unos vitamina D.

3. Dodaci prehrani

Ipak, u slučajevima kada prehrambeni izvori i izloženost suncu nisu dovoljni za zadovoljavanje potreba za vitaminom D kod djece, dodaci mogu biti korisni. Roditelji mogu razgovarati s pedijatrima koji im mogu preporučiti dodatke vitamina D, osobito za djecu s većim rizikom od nedostatka.

4. Redovno naučni pregledi

Dakle, rutinski zdravstveni pregledi ključni su za praćenje rasta i razvoja djece te utvrđivanje potencijalnih nedostataka u prehrani. Pedijatri mogu procijeniti nivo vitamina D kod djece kroz krvne testove i pružiti personalizirane preporuke za prilagodbu prehrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije