Zdravlje

Šta su pokazali sistematski pregledi budućih prvačića u Srpskoj

Šta su pokazali sistematski pregledi budućih prvačića u Srpskoj
Foto: Pixabay | Šta su pokazali sistematski pregledi budućih prvačića u Srpskoj

BANJALUKA, BIJELJINA - Preventivni pregledi budućih prvačića pred polazak u školu u Republici Srpskoj pokazuju da je ova generacija malo bolja u odnosu na ranije, kazali su naši sagovornici, ali ističu da je i dalje primjetan problem sa govorom, kao i sa lošim držanjem, ali i vidom.

Bosa Đajić, šefica specijalističkih ambulanti iz pedijatrije u Domu zdravlja Banjaluka, kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi do sada pregledali oko 800 budućih prvačića.

"Nismo primijetili neko odstupanje u odnosu na ranije godine, pa tako i ove godine imamo mališane koje imaju smetnje u govoru, smetnje u vidu, gojaznost, loše držanje", kazala je Đajićeva.

Dodala je da ove godine imaju manje djeca koja imaju neusklađeno ponašanje sa situacijom u odnosu na ranije godine.

"Roditelji su se malo više osvijestili i rade više sa djecom, u smislu da djeci manje dopuštaju da koriste telefone, ekrane", kazala je Đajićeva.

Istakla je da joj se ova generacija budućih školaraca za nijansu bolja nego ranije, te dodala da joj se čini da sve to ide u boljem smjeru.

Prema njenim riječima, ove godine je manje budućih školaraca bilo na pregledima, upravo zato, kako kaže Đajićeva, što su se ljudi odselili.

"To je ono što mi je najpogubnije u cijeloj ovoj situaciji, da su djeca rođena ovdje, registrovana, ali u ovom predškolskom periodu, odnosno sad kad treba da krenu u školu, odselili su se", kazala je Đajićeva.

U Domu zdravlja Bijeljina kazali su da je do sada ukupno pregledano 745 djece.

"Slično kao i prethodnih godina, primjetan je veliki procenat djece koja nepravilno izgovaraju pojedina slova i glasove, a najčešće su to glasovi r, č, ž, l, š. Takođe, imamo značajan broj djece sa oslabljenim vidom, te djece sa nepravilnim držanjem, početnim deformitetima kičme, stopala", kazao je Zoran Vasilić, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina.

Dodao je da je preporuka za roditelje djece sa neadekvatnim izgovorom slogova da se konsultuju sa logopedom i uz njihove savjete da rade vježbe izgovora kod kuće sa svojom djecom.

"Djeci kod koje je primijećen oslabljen vid data je preporuka za pregled kod oftalmologa i zbog detaljnije dijagnostike i eventulne korekcije vida, dok smo djeci sa primijećenim problemima sa posturalnošću savjetovali pregled kod fizijatra i vježbe za popravljanje stava i držanja koje mogu raditi kod kuće kroz igru", kazao je Vasilić.

Kako je za "Nezavisne novine" istakla Mira Cvijanović, logoped Doma zdravlja u Doboju, ove godine je situacija malo bolja nego godinu dana ranije, te je sistematski pregled urađen kod 298 budućih đaka.

"Prošle godine je od ukupnog broja đaka prvaka za 65,3 odsto bio preporučen logopedski tretman, dok je ove godine za dva odsto manje đaka preporučena posjeta logopedu", kazala je Cvijanovićeva.

Istakla je da u predškolskom uzrastu uglavnom rade samo brzi test, odnosno trijažni artikulacioni test i on ispituje samo odstupanje u izgovoru glasova.

"Veliki broj djece dosta vremena provodi kraj ekrana, telefona, ali im manjka interakcije", kazala je Cvijanovićeva.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije