Zdravlje

Upozorenje drugima: Ostala paralisana zbog tableta za kontracepciju

Upozorenje drugima: Ostala paralisana zbog tableta za kontracepciju
Foto: Daily Mail | Upozorenje drugima: Ostala paralisana zbog tableta za kontracepciju

Katrina Para je 26-godišnja fitnes instruktorka iz Venecuele koja je 2012. godine proživjela takav pakao da joj je to ostavilo traga na ličnosti.

Najprije je počela da osjeća čudan bol u trbuhu, tjeskobu i konstantan nagon za povraćanjem. Do Badnjaka iste godine postala je toliko slaba da je završila u bolnici sa dijagnozom trovanja krvi. U bolnici je provela dva mjeseca.

Izašla je iz bolnice naizgled izliječena, ali simptomi su se nastavili pojavljivati. Ljekari su bili očajni, koji god lijek su joj dali, pomoći nije bilo. Napravili su mnoge testove, ali stanje je postajalo sve lošije.

Počela je da povraća, halucinira, bol se više nije pojavljivao samo u trbuhu, već i u nogama. Počeli su da sumnjaju da se radi o psihičkom problemu. Savjetovali su njenoj majci da bi joj kćerka trebala posjetiti psihijatra.

"Nije mogla vjerovati šta joj govore, naljutila se na njih. Kako nisu nikako mogli da postave pravu dijagnozu, a vrijeme je prolazilo, postala sam paralisana, čak ni jezik nisam mogla da pomaknem. Vratili su me na intenzivnu njegu", prisjetila se Katrina i dodala da je sve vrijeme uzimala tablete za kontracepciju.

Pravu dijagnozu dobila je osam mjeseci od pojave prvih simptoma - akutna intermitentna porfirija. Radi se o genetskom poremećaju koji joj je oslabio imunološki sistem a aktivirale su ga upravo te pilule za kontracepciju "Yaz", prenosi "Daily Mail".

U bolnici je gotovo niko nije posjećivao jer su je čuvali od izloženosti bakterijama i virusima.

"Tijelo mi je bilo paralisano i u užasnim bolovima koji su bili toliko jaki da su mi davali morfijum. Ljekari su mi kasnije rekli da je intenzitet tih bolova sličan onome kod porođaja", opisala je najgore trenutke u životu.

Dodala je kako je izgubila glas i nije mogla da pomjera prste. Zbog toga je neko vrijeme odlazila logopedu i na fizikalnu terapiju. 

"Bila sam prikovana za krevet pet mjeseci. Prvi put na fizikalnoj terapiji sam plakala, nisam mogla sama stajati na nogama. Oporavak je bio spor. Dvije godine, svaki mjesec mi je dolazila medicinska sestra i davala terapiju", rekla je.

Trebalo joj je dvije godine da se potpuno oporavi. Sada, osim što više ne uzima tablete za kontracepciju, pazi da živi zdravo. U javnost je, kaže, izašla sa svojom pričom kako bi druge ljude upozorila na ovaj poremećaj.

"Nisam imala porfirijumski napad već tri godine. Prsti su mi malo utrnuti, ali ne smeta mi, mogu normalno da hodam", dodala je ona.

O kakvom se poremećaju radi?

"Akutna intermitentna porfirija, jetrena porfirija, nastaje usljed manjka enzima porfobilinogen deaminaze. Manjak enzima se nasljeđuje od jednog roditelja, ali većina onih koji nasljeđuju to obilježje, nikad ne dobije simptome. Akutna intermitentna porfirija pojavljuje se u ljudi svih rasa, ali je nešto češća kod sjevernih Evropljana", objašnjeno je u MDS medicinskom priručniku za pacijente.

Opisani su i simptomi:

- Da se poremećaj aktivira i pojave simptomi potrebni su drugi faktori - lijekovi, hormoni ili prehrana. Do napada mogu dovesti mnogi lijekovi uključujući barbiturate, lijekove protiv epilepsije (antiepileptici) i sulfonamidske antibiotike .

- Simptome mogu ubrzati hormoni kao što je progesteron i srodni steroidi, kao i prehrana s malo kalorija i dijeta s malo ugljenih hidrata te velike količine alkohola. Ponekad su upleteni i stres kao posljedica infekcije, druga bolest, hirurški zahvat ili psihološka smetnja. Obično je uključena kombinacija faktora. Ponekad se faktori koji su doveli do napada bolesti ne mogu otkriti.

Trajanje simptoma

Simptomi se pojavljuju u napadaima koji traju po nekoliko dana ili čak duže, a pojavljuju se nakon puberteta i češći su kod žena nego kod muškaraca.

"U nekih žena napadi se razviju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Najčešći je simptom bol u stomaku. Bol može da bude toliko jakam da ljekar može pogrešno misli da je potrebna operacija u trbuhu. Želučano-crijevni simptomi uključuju mučninu, povraćanje, zatvor stolice ili proliv te nadut stomak. Može biti zahvaćen mokraćni mjehur što uzrokuje smetnje mokrenja. Za vrijeme napada česti su i ubrzani rad srca, visok krvni pritisak, znojenje i nemir", objašnjeno je u priručniku.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije