Zdravlje

Zašto se osjećamo pospano nakon jela?

Zašto se osjećamo pospano nakon jela?
Foto: Ilustracija | Zašto se osjećamo pospano nakon jela?

Da li ste se nekada nakon završenog obroka osjećali usporeno i pospano umjesto da ste puni energije? Ispostavilo se da zapravo postoje različiti razlozi zbog kojih se možete osjećati umorno nakon jela.

 

Osjećaj umora nakon jela je prilično uobičajen, a postoji niz razloga zašto vaša hrana može tako da djeluje na vas.

"Ako razmislite o tome, naše tijelo je dobro podmazana fabrika. To nekako funkcioniše ovako: hrana ulazi i počinje da ide ka pokretnoj traci. Različite mašine rade na razbijanju hrane, pakovanju za određene svrhe i otpremanju na mjesta koja pomažu vašem tijelu da nastavi da radi svoj posao. Očigledno, ovo zahtijeva mnogo energije, zbog čega se neko može osjećati umorno", kaže Melisa Prest, dijetetičar u Nacionalnoj fondaciji za bubrege u Ilinoisu.

Štaviše, insulin – hormon koji proizvodi vaš pankreas koji kontroliše šećer u krvi – ima veliki uticaj na nivoe energije nakon što jedete. Kada jedete, vaši nivoi insulina rastu da bi bili sigurni da su nivoi šećera u krvi tamo gde treba da budu, objašnjava Perst, piše Prevention.

"Kada se taj posao završi, nivo insulina opada, zbog čega se ljudi osjećaju umorno. To je normalan proces i pospanost ne bi trebalo da traje toliko dugo", kaže ona.

Da bi se izbjegao taj pad poslije obroka, Perst predlaže uključivanje mješavine složenih ugljenih hidrata, zdravih masti i nemasnih proteina u svaki obrok.

Razlozi zbog kojih se osjećamo umorno nakon jela?

Pili ste alkohol uz obrok

Čaša vina bi mogla da podstakne vašu pospanost poslije obroka.

"Alkohol potiskuje naš centralni nervni sistem, zbog čega se osjećamo pospano. Ovaj efekat ne traje dugo, ali pijenje alkohola neposredno pred spavanje remeti ciklus spavanja, što znači da nećete imati baš miran san", savjetuje Perst.

Vaš obrok je bio bogat mastima i ugljenim hidratima

Ako hrana sadrži mnogo masti i ugljenih hidrata možete da se osjećate pospano. Za ovo je često kriv hormon holecistokinin (CCK), koji se oslobađa iz tankog creva.

Pojeli ste prilično obilan ručak

Ponekad, osećaj umora nakon što jedete više zavisi od toga koliko ste pojeli umjesto od onoga što ste pojeli. Razlog je jednostavan:

"Što je obrok veći, to je više energije potrebno vašem tijelu da ga razgradi.  Trošenje sve te energije onda može dovesti do umora, pa pokušajte da smanjite veličinu porcija i posegnite za užinom bogatom proteinima ako ogladnite između obroka", savjetuje doktor, prenosi Prevention.

Može biti kriva skrivena netolerancija na hranu

Netolerancija na hranu, ili čak potpune alergije na hranu, često su povezane sa neprijatnim simptomima kao što su grčevi u stomaku. Ali povremeno, netolerancija na hranu koje još niste svjesni može učiniti da se osjećate izgubljeno. Na primjer, bez obzira da li imate osjetljivost na gluten, možda ćete se osjećati umorno nakon što jedete hranu koja sadrži gluten jer može izazvati alergijsku reakciju.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije