Život

Heroine 8. marta: U zagrljaju SOS mame mir i sreću našlo 17 djece

Heroine 8. marta: U zagrljaju SOS mame mir i sreću našlo 17 djece
Foto: N.N. | Heroine 8. marta: U zagrljaju SOS mame mir i sreću našlo 17 djece

GRAČANICA - Za posao SOS mame sam čula sasvim slučajno i pošto nisam imala svoju djecu, a beskrajno ih volim, odlučila sam pokušati. I tako sam ostala 21 godinu posvećena djeci koju je sudbina ostavila bez porodice i toplog zagrljaja, ovako počinje svoju priču Indira Alispahić, majka koja je odgojila i na pravi put dosad izvela 17 djece u SOS selu u Gračanici.

Kako priča ova pedesetšestogodišnja Žepčanka, neka djeca koja su odrastala u njenoj porodici su već formirala svoje porodice, tako da sada pored svoje djece ima zetove, snahe i unučad, a u ovom trenutku brine o sedmoro mališana.

"Posao SOS mame je život. Ja živim s djecom. Jako puno vremena provodimo zajedno. Dan počinje kao i u svakoj porodici. Pijem jutarnju kafu i polako počinjem da budim djecu, zavisno od njihovih obaveza za taj dan. Jedni odlaze u prvu smjenu u školu. Troje se sprema za vrtić. Zajedno odlučujemo šta ćemo za ručak. Mnogo razgovaramo, igramo se, a najviše se grlimo i smijemo. Onda idemo na spavanje, a ujutru se budimo i radujemo novom danu", ovako Indira opisuje svoj uobičajeni dan, koji se u globalu ne razlikuje od svakodnevice u svim porodicama.

Kako priča, biti SOS majka znači da ste i mama i tata djeci, a prije svega prijatelj, koji uvijek mora biti tu za njih kako bi znali da će imati sigurno i bezbrižno djetinjstvo.

Stoga i 8. mart u njihovoj porodici ima poseban značaj.

"Osmi mart je moj dan, u mojoj porodici, sa djecom. Uvijek ima neko kreativan i oni se dogovore za čestitke, naučene pjesmice se recituju. Naravno, taj dan ujutro kad ustanem čeka me skuvana najslađa kafa", ispričala je Indira za "Nezavisne".

Porodica je stub društva, a majka jedna od najvažnijih karika u odgajanju zdrave, zrele i srećne djece, međutim biti SOS majka donosi izazove i rad sa djecom iz različitih i nimalo lijepih životnih situacija.

"Ja se prema djeci iz svoje porodice ophodim kao i svaki roditelj. Bitno mi je da su zadovoljni i sretni. Bitno mi je još i da su uredni, kulturni, da se lijepo ponašaju gdje god da su i u kakvoj god su prilici. Određena doza tereta postoji samim tim što želim da se osjećaju djecom poput sve druge, da uvijek znaju da su vrijedni članovi ovog društva, da imaju prava kao sva djeca i da je SOS porodica dom, mjesto gdje će imati svu roditeljsku ljubav i pažnju kao svako drugo dijete koje odrasta u bilo kojoj drugoj porodici", iskrena je bila Indira.

U ovom "poslu", koji je od najveće važnosti, Indira ističe da morate biti spremni na sva pitanja, na suze, na smijeh i pokušavati sve to izbalansirati.

"Djeca imaju kontakt s biološkim srodnicima, a biološka braća i sestre uvijek odrastaju u istoj SOS porodici. Znate, s djecom je najbolje uspostaviti iskrenu komunikaciju. Nikada ništa loše ne govorim za biološku porodicu, jer i mi u organizaciji kroz različite programe radimo na jačanju bioloških porodica, kako bi ostale na okupu. Važno je da djeca znaju za svoje porijeklo, da budu u kontaktu s biološkim porodicama. Iako nisu u mogućnosti živjeti skupa, oni su zauvijek dio njih. I djeca to treba da znaju", objasnila je Indira.

Kako bi djeci pružila što bolji odgoj i brigu, uz nju stoji i tim profesionalaca, kojima se može uvijek obratiti za savjet. SOS tete i cijeli stručni tim psihologa, socijalnih radnika, uvijek su tu da pruže psihosocijalnu podršku, da pomognu djeci u učenju i da i mamama pomognu da riješe bilo kakav problem, a sve za dobrobit djece i njihov zdrav razvoj i srećno djetinjstvo.

Oskar Vajld je rekao da snaga žene proizilazi iz činjenice koju ni psihologija ne može objasniti, a snaga i ljubav koju posjeduje Indira i njoj slične majke jaka je poput najtvrđeg čelika.

Iako ponizna i skromna, Indira nije htjela davati savjete jer, kako kaže, može joj se zamjeriti to što nije rađala pa ne poznaje taj osjećaj, međutim ističe da se za svako dijete pojave majčinski osjećaji iako ih nije nosila devet mjeseci.

"Budite uz svoju djecu što više vremena. Budite iskreni u razgovoru s njima. Volite se. Igrajte se sa svojom djecom, jer će im to ostati duboko u sjećanju, u podsvijesti i sutra će i oni biti spremni da pruže ljubav i toplinu svojoj djeci", rekla je za kraj Indira. 

NIJEDNO DIJETE NE TREBA DA ODRASTA SAMO

"SOS dječja sela BiH" je međunarodna humanitarna organizacija koja već 27 godina pruža brigu djeci i mladima bez roditeljskog staranja u dva SOS dječja sela u Sarajevu i Gračanici. Djeca odrastaju sa SOS roditeljima u porodičnom okruženju, u 30 SOS porodica, a briga o njima se nastavlja i kada postanu formalno punoljetni. Osim što brine o djeci, organizacija podržava i mlade ljude u njihovom osamostaljivanju i pripremi za život. Direktno se brine o 214 djece i mladih bez roditeljskog staranja, dok istovremeno pruža podršku za 883 djece i 612 roditelja iz socijalno ugroženih porodica. Rad organizacije moguć je zahvaljujući donacijama korporativnih partnera, sugrađana i svih dobrih ljudi koji godinama podržavaju misiju "SOS Dječjih sela" da nijedno dijete ne treba da odrasta samo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije