Život

Karim iz Irana upisao srednju školu i želi da ostane u Bihaću

Karim iz Irana upisao srednju školu i želi da ostane u Bihaću
Foto: N.N. | Karim iz Irana upisao srednju školu i želi da ostane u Bihaću
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Šesnaestogodišnji Karim, dječak iz Irana, prvi je učenik iz reda migrantske populacije koji je uspješno okončao osnovnu školu u Bihaću, te potom upisao srednju Elektrotehničku školu u gradu na Uni.

"Jako sam uzbuđen i zadovoljan, nadam se da ću ispuniti očekivanja i da će moji roditelji biti ponosni. Moja je želja da ostanem ovdje, da nakon školovanja pronađem dobar posao i preuzmem brigu o svojoj porodici", izjavio je Karim prilikom dolaska u učionicu i upoznavanja s novim kolegama i profesorima.

U pomenutoj obrazovnoj ustanovi su istakli kako je ovo za njih značajan događaj, ali da zbog zaštite identiteta za javnost ne žele otkrivati puno ime učenika. Navode kako je proceduru upisa i odabir škole koju je dječak želio pratilo i Ministarstvo obrazovanja USK.

Svečanom trenutku otpočinjanja Karimovog srednjoškolskog obrazovanja prisustvovali su i njegovi roditelji, koji su iskazali zahvalnost organizaciji "Save the Children" na podršci koju su imali do sada.

Karim je prije četiri godine sa svojom porodicom napustio Iran u potrazi za boljim životom, a trenutno borave u jednom od prihvatnih kampova u Bihaću. Njegov otac se nada da će im biti odobren azil i da će nastaviti živjeti u Bosni i Hercegovini. Inače, školsku godinu koja je započela u osnovnim školama na području USK trenutno pohađa stotinak djece iz migrantskih porodica. Inače, treba istaći kako je u proteklim godinama u ovdašnje škole bilo upisano dvostruko više učenika iz reda migrantske populacije, ali je  veliki broj njih, u međuvremenu, skupa sa porodicama, emigrirao u neku od zapadnoevropskih zemalja. U resornom ministarstvu ističu kako obrazovanje mora biti dostupno svoj djeci i da tu ne može biti nikakve diskriminacije.

Ističu kako je ranije obavljena edukacija nastavnika koji rade s djecom migranata po posebno pripremljenom nastavnom planu i programu.

"Radi se o vrlo osjetljivoj temi jer su mnoga djeca prošla kroz različite vrste trauma i nastava za njih se odvija po posebnoj, prilagođenoj metodologiji", kaže Almin Hopovac, ministar obrazovanja u Vladi USK.

U školama koje pohađaju pomenuti učenici kažu kako je većina njih za kratko vrijeme savladala osnove jezika i da uglavnom bez problema prate nastavu. Također, prosvjetnim radnicima su na usluzi i prevodioci koji su angažirani od strane međunarodnih organizacija kako bi se obezbijedila što veća inkluzija u nastavnom procesu. Inače, djeca koja borave na području Unsko-sanskog kantona skupa sa svojim porodicama ili starateljima smještena su u prihvatnom centrima "Borići" u Bihaću.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije