Život

"Nezavisne" na dežurstvu u Urgentnom centru: Hrabra borba za svaki dah

"Nezavisne" na dežurstvu u Urgentnom centru: Hrabra borba za svaki dah
Foto: Velibor Tripić | "Nezavisne" u dežurstvu u Urgentnom centru: Hrabra borba za svaki dah

BANJALUKA - "Sada je stabilan", rečenica je koju su s olakšanjem izgovarali ljekari Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra RS nakon još jednog u nizu spasenih života tog dežurstva, kada je i ekipa "Nezavisnih" bila s njima i uvjerila se da je dramatičnije od bilo koje TV serije na ovu temu.

"Imali smo reanimaciju muškarca koji je povrijeđen u prevrtanju traktora i uspjeli smo da ga stabilizujemo. Imao je teške povrede i bio je vitalno ugrožen", kazala je Suzana Šobot, anesteziolog u Urgentnom centru UKC RS, ekipi "Nezavisnih", koja je bila u dežurstvu s ljekarima i vidjela na licu mjesta kakve nadljudske napore oni svakodnevno ulažu kako bi spasili živote onih koji se nađu na samoj ivici.

Našu ekipu dočekale su pune čekaonice ispred specijalističkih ambulanti, ali i operacija šake mladića, koja je trajala gotovo 12 sati.

"Povrijedio je šaku u berbi voća. U pitanju je mlad muškarac i od jutros od 11 časova se borimo da mu spasimo šaku", rekla je u noćnim satima Šobotova, koja je samo nekoliko trenutaka prije toga zajedno s ostalim kolegama izašla iz sale za reanimaciju, gdje su spasili život mladića koji je imao teško trovanje alkoholom i bio životno ugrožen.

Uspjeli su da mu spasu život u Urgentnom centru, odakle je prebačen na intenzivnu njegu kako bi ostao na daljem posmatranju.

Teške saobraćajke, kaže Šobotova, su najteže za dežurstva, jer se obično dešava da imaju po nekoliko teških pacijenata u istom trenutku.

"U jednom od mojih posljednjih dežurstava su nam u pet minuta dovezli četiri životno ugrožena pacijenta. Imali smo djevojku iz saobraćajnog udesa koju smo jedva održavali u životu, a u roku od samo pet minuta su nam došla još tri teška pacijenta, takođe životno ugrožena, od kojih je jedan ima tešku upalu mozga", kazala je Šobotova.

Kako je rekla, u sjećanju ekipa Urgentnog centra, nažalost, ostaju i ona ružna.

"Imali smo i situaciju da su nam dovezli dvije djevojke iz teške saobraćajne nesreće. Jedna je već bila podlegla teškim povredama, a druga je bila u dubokoj komi i uspjeli smo da je održimo u životu. Stigao je otac jedne od njih dvije, a mi nismo mogli da identifikujemo koja je koja, niti smo znali da li treba da mu izrazimo saučešće. To je bio užasan momenat, kada sam se i sama jedva suzdržala da ne zaplačem. Na kraju smo uveli rođaka na identifikaciju i ispostavilo se da je došao otac djevojke koja je već bila preminula", ispričala je Šobotova jedno od najbolnijih iskustava u karijeri.

Bilo je, kaže, i pacijenata koji su dolazili u polusvjesnom stanju zbog prekomjerne upotrebe kokaina, a jednom prilikom je na reanimaciji bila žena koja je imala ogroman nivo etanola u krvi, ali su ovi hrabri ljudi na kraju uspjeli da je stabilizuju.

Urgentni centar, pojašnjava, funkcioniše kao multidisciplinarni centar u kojem radi više ljekara različitih specijalnosti obučenih da zbrinjavaju i rade inicijalni tretman svih hitnih pacijenata, onih koji su vitalno ugroženi, ali i onih koji nisu. Pacijenti obično dolaze proslijeđeni iz Službe hitne medicinske pomoći, ukoliko se tamo ne može obaviti kompletan tretman.

"Onda se oni upućuju specijalistima različitih specijalnosti i ovdje dobijaju definitivan tretman. S druge strane, ako su to vitalno ugroženi pacijenti dolaze u reanimaciju Urgentnog centra", objasnila je Šobotova te dodala da se sve mjere kako bi se pacijenti održali u životu preduzimaju u Urgentnom, odakle se premještaju obično u jedinicu intenzivne terapije radi nastavka liječenja.

Prilikom obrade pacijenata svakodnevno se radi dijagnostička obrada - RTG, UZV, CT dijagnostika i laboratorijski nalazi, kao i konsultantski pregledi svih specijalista i supspecijalista.

Posao anesteziologa je da zbrinjava pacijente u operacionim salama, kao i one u sali za reanimaciju.

"Mi vremenom naučimo da ostanemo mirni jer nemamo luksuza da paničimo, ali vjerovatno se to ispoljava na neki način koji mi ne prepoznajemo", kazala je ona i nastavila ka drugoj operacionoj sali u nadi da će na kraju ovog dežurstva svi životi biti spaseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije