Život

Ručno izrađeni medvjedići odrasle vraćaju u djetinjstvo

Ručno izrađeni medvjedići odrasle vraćaju u djetinjstvo
Foto: N.N. | Ručno izrađeni medvjedići odrasle vraćaju u djetinjstvo

U djetinjstvu većina nas je imala omiljenog plišanog medvjedića, bez kojeg je bilo nezamislivo provesti dan i sa kojim smo odlazili i u zemlju snova. U njima smo, kako struka navodi, prepoznavali prijatelje, ali i sredstvo za upoznavanje svijeta - kroz igru sa plišanim prijateljima razvijali smo osjećanja, opažanja, ali i socijalne vještine, maštu, empatiju, inteligenciju...

A kroz rad mladih kreativaca koji stoje iza brenda "Bearents" - Armele Vesković, diplomiranog vajara i glavnog i odgovornog kreatora brenda, Semira Veskovića, dizajnera i dobronamjernog kritičara, Hane Lojo Ćeranić, finansijskog savjetnika i duhovnog vođe "Bearentsa", te Alise Prutine, dobre vile radionice, koja je zaslužna za heklane stvarčice, dobre savjete i pravljenje društva u trošenju novca na materijale za izradu igračaka, upoznajemo ručno izrađene medvjediće namijenjene odraslima - osmišljene kao poklon za majke, očeve...

"Medvjedić je kralj igračaka i zbog toga je on lik koji predstavlja brend. Za ove plišane igračke se vežemo, uz njih osjećamo sigurnost, a tako i naš 'Bearents' predstavlja roditeljske figure u našim životima. To je posebna veza i mi smo htjeli da tu ideju iznesemo u stvarni svijet. Predstavlja i porodicu, topli dom i čudo igre za koju nikada nismo stari", pojašnjava Armela Vesković za "Nezavisne".

Armela, Semir, Hana, Alisa
Armela, Semir, Hana, Alisa

Četverac čine entuzijasti u stvaranju kvalitetnih proizvoda, a sa dozom mašte i inovacije te izgradnjom zajednice kroz produktivnost, kreativnost, umjetnost, dobru radnu etiku i zabavu - ideja za nastanak igračaka koje odrasle vraćaju u djetinjstvo rodila se slučajno, prije šest mjeseci.

"Na nastanak ideje uticala su dva faktora: izreka 'Mamabear', personifikacija osobe koja životom čuva i brani svoje potomke, i potreba da se takvo nešto pretvori u lijep poklon kao zahvala za sve što naše mame rade za nas. Prvo se rodila ideja o mami, poslije smo dodali tatu, djecu i ostale. Ali mama je bila i ostala glavna i najbitnija figura našeg brenda, vjerovatno zato što sam i sama jako vezana za majku i uvijek kad želim da je obradujem smišljam poklone koje ne može niko drugi da joj kupi", pripovijeda Armela i dodaje da je nedostatak lijepih i maštovitih poklona za roditelje u stvari iznjedrio brend.

A osim početne ideje i urođene kreativne crte, potrebno je mnogo rada, truda i odricanja da bi se stvorio prepoznatljiv brend, pogotovo kada je riječ o ručnom radu, te smo Armelu pitali da li se i u slučaju "Bearentsa" poslovni put tako razvijao.

"Da, potpuna istina. U našem slučaju sve mora ispočetka da se osmisli jer je to nešto potpuno novo - svaki i najmanji detalj. Prvo krećemo od kroja za tijelo medvjedića, onda odgovarajuća odjeća za njih, prepoznatljiv i lijep reklamni materijal... Ima tu mnogo sitnica na koje mora da se pazi: prezentacija, fotografisanje, vođenje stranice i prodaje. Oduzima mnogo vremena i truda i treba mnogo odricanja, ali kad neko prepozna našu priču, kad doslovno svaki dan dobijamo pohvale kako za izradu, tako i za sve ostalo što se tiče brenda, onda znamo da se ta žrtva isplati", ponosna je ova kreativka.

Igračke nastale u radionici u Sarajevu ekološki su pogodne, odnosno spravljene od kvalitetnih i zdravih materijala.

"Koristim ekološki pogodne materijale, zaista se trudim da što veći udio u izradi čine prirodni materijali. Smatram da je jako bitno pored samog estetskog izgleda ponuditi proizvod koji zadovoljava i ekološke kriterije. Živimo u doba jeftine i brze kako proizvodnje, tako i potrošnje, ali mislim da zalaganjem pojedinaca možemo napraviti promjenu u smislu i smjeru da osiguramo bar malo zdraviju okolinu za buduće naraštaje", objašnjava Armela i dodaje da još ne poseže za materijalima iz inostranstva, ali da je vjerovatno da će u budućem periodu morati jer je u BiH teško pronaći pogodne materijale za izradu igračaka.

Kada je u pitanju vrijeme koje je potrebno da jedan medvjedić dobije konačni izgled, Armela kazuje da poštuju pravilo "jedan Bearents - jedan dan".

"Da bi bili savršeni i da bi se posvetila pažnja svakom detalju ne žurim nigdje. Na kraju krajeva, proces je zabavan i opuštajući da tako brzo prođe i sam proces izrade. Prvo ide krojenje, onda šivanje pa sastavljanje svih dijelova i dorada, a zatim fotografisanje i pakovanje. Trudim se da imamo i zanimljiv sadržaj na Facebook stranici jer su kvalitetna fotografija i prisustvo na društvenim mrežama jako važni, te iziskuju mnogo truda i vremena jer smatram da je prezentacija bitna skoro kao i kvalitet samog proizvoda", pojašnjava začetnica brenda.

U prilog Armelinim tvrdnjama da je promocija važan dio svakog posla govore i fotografije medvjedića koje prate objave "Očeva ljubav je vječna i bez kraja", "Očevi su muškarci koji su se usudili da svjetske nade i snove postave u svoju djecu", "Majčina ljubav je mir. Ne treba se sticati i ne treba se zaslužiti", "Najvažnija stvar na svijetu je obitelj i ljubav", koje propagiraju ljubav prema roditeljima, ali i porodici kao osnovnoj jedinici svakog zdravog društva.

Početna ideja u vrijeme nastanka brenda bila je da medvjedići budu pokloni isključivo namijenjeni roditeljima, koje je pratila knjižica - spomenar, stikeri za najbolje roditelje i poklon od brenda - drvena kućica koja predstavlja topli dom.

"Ali, kako smo razvijali početnu, tako smo dobijali i druge ideje, da to mogu da budu sami roditelji u nekoj aktivnosti koju vole, na primjer imamo Medomamu koja voli ići u šoping, ili tatu koji na majici nosi crtež svog medvjedića koji kaže da je on najbolji Medotata na svijetu, Medovjenčanje kao budući 'Bearents', super poklon za vjenčanje, onda Medoporodicu sa bebom kao poklon za odlazak na babine - poklon predstavlja novu porodicu koju su stvorili i u njoj sve što se voli. Imamo i Medoporodice sa dvoje i više malih medvjedića... Mogućnosti su beskrajne te se nadam da ću u narednom periodu predstaviti još ideja koje su na čekanju", navodi Armela.

Kreativni četverac medvjediće osmišljava po narudžbi, ali moguće je kupiti i već izrađene da bi kao takvi bili inovativan poklon za najmilije.

"'Bearentsi' mogu biti personalizovani odjećom, predmetom ili knjižicom - spomenarom. U narednom periodu planiram da predstavim sve što čini brend, s obzirom na to da smo tek na početku, stranicu na Facebooku sam pokrenula prije manje od mjesec dana i ni slutila nisam da će interesovanje, kao i oduševljenje idejom i realizacijom biti tako veliko. Ono što mogu sigurno reći je da ću dati sve od sebe da nastavimo u ovom smjeru i da ponudimo kompletan asortiman za lijepe i adekvatne poklone za razne prigode", naglašava Armela.

Svjedoci smo da na našim prostorima svakodnevno niču novi mali obrti, da je ideja bezbroj, ali i da je teško istaknuti se nekom novom, originalnom i drugačijom i istu sprovesti u djelo, te smo Armelu pitali kakvo je iskustvo "Bearentsa".

"Teško je u smislu da se nije lako približiti ciljanoj publici, a nekima je teško objasniti novi koncept. Naš brend nije samo slatki i obučeni medvjedić, iza svega stoji mnogo dublja priča i uloženo je mnogo truda da bi sve dobilo konačni oblik. Originalna ideja se rađa sama i iznenada, ne možemo biti spremni ni pripremljeni za nju jer ona se desi u trenutku, a na nama je da li ćemo tu misao provesti u djelo ili odbaciti. Uz sve poteškoće koje sa sobom nosi stvaranje prepoznatljivog brenda drago mi je što od istog nisam odustala i što gradimo našu priču i dalje. Takođe mi je drago što su i ljudi to prepoznali i žele biti dio naše velike porodice", zaključuje Armela za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije