Život

Pećina u Čajniču sačuvala čudotvornu ikonu

Svake godine na Veliki petak povrh Čajniča u dubokoj šumi ne zvone zvona, već brdima odjekuju klepetala kojima udara hadži Nebojša Krnojelac.

Profesor čuva kovačku vatru da se ne ugasi

MRKONJIĆ GRAD - Djed mi je bio kovač, otac takođe, a kad je on 1994. godine preminuo napustio sam prosvjetu. Radio sam kao profesor fizičke kulture u Ključu, a onda počeo da se bavim starim zanatom jer sam ocu dao zavjet da ću nastaviti njegovim stopama, kaže Đuro Milanović, koji živi i stvara u Mrkonjić Gradu, čuvajući porodičnu tradiciju izrade kovanih predmeta i stari zanat od izumiranja.

Paljanka jedina žena pilot putničkog aviona u BiH: Ne postoji nemoguće

PALE - Prije nego što sam se upisala u školu za obuku pilota, bila sam već dvije godine stjuardesa, tako da sam imala priliku da spoznam sve prednosti i mane tog poziva i da shvatim da je pilotiranje posao kojim želim da se bavim u budućnosti te da u tom pravcu želim da gradim profesionalnu karijeru, kazuje Biljana Abula, jedina žena pilot putničkog aviona u BiH, za "Nezavisne".

Prijedorčanin proizvodi pčelinji otrov koji liječi mnoge bolesti

PRIJEDOR - Radu sa pčelama posvetio sam skoro cijeli život, a od pčelarstva, kao jedinog izvora prihoda, živim od 2000. godine. Nema formule kako biti dobar pčelar, važna je isključivo ljubav prema ovim važnim i vrijednim insektima i eko-sustavu - pčelarstvo je težak fizički posao koji iziskuje velika odricanja, trud i rad, a ujedno i psihoterapija, kazuje pčelar Sulejman Jakupović.

Ručno izrađeni medvjedići odrasle vraćaju u djetinjstvo

U djetinjstvu većina nas je imala omiljenog plišanog medvjedića, bez kojeg je bilo nezamislivo provesti dan i sa kojim smo odlazili i u zemlju snova. U njima smo, kako struka navodi, prepoznavali prijatelje, ali i sredstvo za upoznavanje svijeta - kroz igru sa plišanim prijateljima razvijali smo osjećanja, opažanja, ali i socijalne vještine, maštu, empatiju, inteligenciju...

Za umilni zvuk frule iz Tešnja čula i Amerika

TEŠANJ - Ljubav prema fruli gajim iz djetinjstva. U prošla vremena svaka kuća je imala blago, pa se vrijeme čuvanja stoke na ispaši skraćivalo uz ćurlikanje frule - otuda se ona naziva i ćurlik. Uglavnom su se svirale frule kupljenje na vašarima koje su rijetko imale sve tonove - bili su to suveniri ograničenih ili skoro nikakvih mogućnosti, kazuje Safet Salkanović, graditelj frula iz Tešnja.

Dodir prirode na koži po recepturi magistra farmacije

Čarobnjacima, zanesenjacima ili narodski rečeno alhemičarima iz srednjeg vijeka cilj je bio da naprave Veliko djelo, tj. Magnum opus. Veliko djelo je podrazumijevalo da alhemičar stvori kamen mudrosti, čudesan eliksir koji liječi sve bolesti i čini vas besmrtnim i kojim se bazični metali mogu pretvoriti u plemenite, najćešće olovo u zlato.

Drevna makrame tehnika oživjela u rukama majke i kćerke

Tehnika vezivanja čvorova ili makrame je jedna od najstarijih tehnika ručnog rada. Španska riječ macramé potiče od arapske migramah, što znači ukrasne rese ili izvezeni veo.

90 godina kuju unikate od bakra

SARAJEVO - Kazandžijskim zanatom bavimo se skoro 90 godina, a priča obitelji Hidić u zanatlijskim vodama počela je od našeg djeda, koji je znanje prenio na mog oca, on dalje na moga brata i mene, a ja dalje na svog sina, kojem je sada 17 godina i kojeg jako privlači ovaj znat. Trenutno nas je u proizvodnji četvorica - otac, brat, moj sin i ja, što našu priču i čini posebnom, kazuje Sarajlija Kenan Hidić.

Tajna zdravog sna leži u ljuskicama heljde i pira

Od žitnih polja, preko mlina i posebnih sala za propuhivanje pa sve do svilenih i pamučnih tkanina u koje se pune, put je koji ljuskice heljde i pira prođu kako bi stigle do najljepših i najzdravijih snova u obliku jastuka Pulvinaris.