Život

Srđan Vujmilović: Čarolija kroz fotografije (FOTO)

Srđan Vujmilović: Čarolija kroz fotografije (FOTO)
Srđan Vujmilović: Čarolija kroz fotografije (FOTO)

Fotografija je moja ljubav i uživam baviti se njom. Sa svakom fotografijom se borim na svoj način, jer sve predstavljaju moj pogled na svijet i ono što ja želim da pokažem svima oko sebe, kaže Srđan Vujmilović (22) iz Laktaša, koji se već godinama bavi fotografijom.

Ovaj mladi umjetnik tvorac je samostalne izložbe fotografija "Čarobna Banjaluka", kojom je želio Banjalučanima pokazati u kakvom prelijepom gradu žive, a iduće godine namjerava da napravi još jednu izložbu, na kojoj će predstaviti sve svoje dosadašnje radove.

Omiljene su mu fotografije pejzaža (landscape), crtanje svjetlošću (light painting) i astrografija, a fotografije koje oduzimaju dah najčešće nastaju tamo gdje ga mašta odnese.

"Moje fotografije uglavnom nastaju na neobičnim mjestima, jer želim da pokažem ljudima da nije bitna okolina, već ono što fotograf sam doprinese fotografiji da bi bila uspješna", ističe Vujmilović.

Ovaj mladi umjetnik od malih nogu izražavao je ljubav prema svemiru, zvijezdama i prirodi.

"Astrografija, light painting i landscape fotografija su moja strast otkako sam prvi put otkrio svijet fotografije", priča Vujmilović.

Dodaje da se u tome pronašao, ali da to nije nešto što se desilo preko noći.

"Kroz postepeno otkrivanje sasvim novih mogućnosti koje fotografisanje pruža, ove tehnike su me najviše zainteresovale i kroz njih najbolje mogu da izrazim šta želim i kako to ja vidim svijet", pojašnjava Vujmilović.

Astrografija je, kako kaže, takođe bila mnogo važna kroz njegovo otkrivanje fotografije i ima nezamjenjivo mjesto u njegovom dosadašnjem razvoju kao fotografa.

"Jednako se posvećujem svim trima tehnikama fotografisanja, nastojeći da se unaprijedim u svakoj ponaosob, koliko je to u mojoj mogućnosti", ističe Vujmilović.

Kako kaže, svakom fotografijom se bori na svoj način, jer one ipak predstavljaju njegov pogled na svijet i ono što on želi da pokaže svima oko sebe.

U dosadašnji uspješni rad uložio je mnogo truda i vježbe, jer u početku nije bilo sve onako kako je on to zamišljao. To za njega nije značilo i odustajanje, jer je daljim pokušajima uspješno težio ostvarenju svoga cilja.

"Light painting je fotografska tehnika koja omogućava stvaranje fotografija sa posebnom atmosferom", pojašnjava Vujmilović.

Dodaje da se ta tehnika sastoji od toga da se za vrijeme duge ekspozicije ručno i parcijalno osvjetljava scena nekim izvorom svjetla.

"Zajedno sa light painting fotografijom spajam portretnu fotografiju da bih kao rezultat dobio neobične apstraktne fotografije. Ovoj vrsti fotografije kod nas se malo pridaje pažnja, a i u svijetu je rijetka, jer zahtijeva dosta strpljenja, posvećenosti, a najviše vremena jer treba da se izvede mnogo pokušaja dok se ne dođe do željenog rezultata", priča Vujmilović.

Kako ističe, baviti se light paintingom nije toliko teško, jer svaki aparat i objektiv je dovoljno dobar, tako da fotograf nije ograničen opremom da bi se bavio ovom vrstom fotografije. Ipak, kako kaže, da bi fotografija nastala, potrebno je mnogo dobre volje, vremena i kreativnosti.

Sa druge strane, za landscape i astrografiju, oprema predstavlja veoma važan faktor, tako da je bez adekvatne opreme vrlo teško postići dobre rezultate.

"Fotografije koje stvaram mogu pronaći u svakodnevnim situacijama, uglavnom to dođe samo po sebi, a ja lično najveću inspiraciju imam pri samom stvaranju fotografija, fotografišući ono što najviše volim, a to je priroda. Tada se ideje nižu jedna za drugom, a mašta i kreativnost najbolje dođu do izražaja", kaže na kraju Vujmilović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije