Život

Trenutak za pamćenje: Spremite se za spektakl na nebu

Trenutak za pamćenje: Spremite se za spektakl na nebu
Foto: Ilustracija | Trenutak za pamćenje: Spremite se za spektakl na nebu

Meteorska kiša Geminida, koja će biti vidljiva iz svih zemalja svijeta, biće pravi nebeski spektakl koji će večeras svemirska prostranstva ponuditi brojnim ljubiteljima ovakvih fenomena.

Riječ je o godišnjem fenomenu meteorske kiše Geminida, koji su jedna od najspektakularnijih svemirskih predstava, a očekuje se da će ove godine predstava biti najbolja u istoriji, prenosi Si-En-En.

"Pored meteorske kiše Perseida, ona koju proizvedu Geminidi biće sigurno najspektakularnija ove godine. A to neće pokvariti ni mjesečeva svjetlost", rekao je Bil Kuki, član odseka za meteore u NASA-i.

Geminidi su zanimljivi i sa stanovišta nauke, jer većinu meteorskih kiša uzrokoju komete, ali ova meteorska kiša proizvedena je zahvaljujući asteroidu 3200 Phaethon, čiji dijelovi svake godine u određeno vrijeme sagorijevaju u Zemljinoj atmosferi.

Navodi se kako će ovogodišnja meteorska predstava Geminida biti vidljiva od 19 sati u srijedu, 13. decembra, pa sve do ranog jutra 14. decembra, dok će najintenzivniji talas biti zabilježen oko 4 sata poslije ponoći.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije