Svijet životinja

Pratite nas na Google news

10. avgust – Svjetski dan lavova

10. avgust – Svjetski dan lavova
Foto: Pixabay | 10. avgust – Svjetski dan lavova
N.N.

Kralj džungle proslavlja svoj dan 10. avgusta i to već sedmu godinu zaredom!

Pokretači ideje o svjetskom danu lavova su članovi organizacije Big cat rescue, a pored želje da svi ljubitelji velikih mačaka imaju još jedan razlog za slavlje, postoji i drugi bitan povod za uspostavljanje ovog važnog datuma.

Jedan od primarnih problema sa kojima se lavovi susreću u posljednje vrijeme jeste opadanje brojnosti njihovih populacija, te je zbog toga veoma bitno podizati svijest ljudi o borbi koju vode ove velike mačke. Dan lavova je prava prilika za to. Kada je pokrenuta inicijativa o danu lavova njihova brojnost je procijenjena na između 30.000 i 100.000 jedinki, a današnje prognoze su nažalost još gore. Smatra se da ih danas ima oko 20 000 na svijetu, pri čemu su prisutni samo u Africi i Indiji, iako su ranije nastanjivali čitavu Afriku i Evroaziju. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je prije oko 100 godina bilo oko 200.000 lavova, odnosno da je njihov broj do danas opao 10 puta, shvatićemo razmjere ovog problema. Trenutno se ove mačke nalaze u kategoriji ranjivih životinja (crvena lista ugroženih vrsta, IUCN), a u čak 26 afričkih zemalja lavovi su potpuno istrebljeni. Najveću prijetnju predstavljaju ljudi, koji ih love zbog mesa ili kao trofej, ubijaju jer predstavljaju pretnju za stoku, ali i uništavaju njihova staništa.

Lavovi su veliki sisari iz porodice mačaka čiji mužjaci teže između 180 i 250 kg, a ženke imeđu 110 i 150 kg. Ove mačke su jedan od najuočljivijih primjera polnog dimorfizma (razlike u izgledu i ponašanju mužjaka i ženki iste vrste). Dok mužjaci imaju veliku grivu i dugačak rep koji se završava čuperkom, ženke imaju okruglu glavu bez grive i nešto kraći rep s manjim čuperkom. Mužjaci su veći i teži od ženki, a griva doprinosi tome da izgledaju još veće i tako zastraše pripadnike drugih vrsta, ali i mužjake lavova iz drugih čopora. Ženke nemaju grivu jer bi im ona predstavljala prepreku pri lovu i šunjanju. Za razliku od njih mužjaci ne učestvuju u lovu, ali zahvaljujući svom izgledu čuvaju teritoriju na kojoj boravi čopor. Čopor čine ženke sa mladuncima oba pola i jedan do četiri mužjaka. Kada mladunci mužjaci dostignu polnu zrelost, ili sami napuštaju čopor ili ih ostali članovi isteraju.

Postoje dvije podvrste lava koje trenutno možemo naći u divljini, pri čemu jedna nastanjuje zapadnu i centralnu Afriku i Indiju, a druga južnu i istočnu Afriku. Smatra se da je u prošlosti Šri Lanku naseljavala još jedna podvrsta lavova, koja je izumrla dolaskom ljudi na ovo ostrvo.

Kao što vidimo lavovi su veoma zanimljive životinje, o kojima možemo puno naučiti, a takođe su i bitni članovi lanaca ishrane. S obzirom da se trenutno suočavaju sa ozbiljnim problemima, hajde da ovaj dan lavova posvetimo podizanju svesti o ovim divnim velikim mačkama!

(ekoblog.info)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije