Svijet životinja

29. Svjetsko prvenstvo u lovu pastrmke prirodnim mamcem

29. Svjetsko prvenstvo u lovu pastrmke prirodnim mamcem
Foto: Pixabay | 29. Svjetsko prvenstvo u lovu pastrmke prirodnim mamcem

KLANJEC - Ove sedmice u Hrvatskoj će se održati 29. svjetsko prevnstvo u ribolovu pastrmke prirodnim mamcem na brzim vodama. Svjetska ribolovačka federacija FIPSed je organizator, a domaćin je ove godine Hrvatski športsko ribolovni savez odnosno ribolovci ŠRS Krapinsko-zagorske županije.

Mjesto događanja je rijeka Sutla na kojoj će štapove od 23. do 26. marta ukrstiti najbolji svjetski ribolovci u ovoj dsciplini. Takmičenje ima veliki turistički značaj za ovaj kraj s obzirom da će stotinjak ribolovaca i njihova pratnja popuniti smještajne kapacitete ovog kraja i upoznati se s turističko-ugostiteljskom ponudom Zagorja.

Prvenstvo ima i sportsko-ribolovački značaj u smislu obogaćivanja voda s obzirom da će rijeka Sutla biti poribljena po prvi put poslije ko zna koliko godina s velikom količinom pastrmke, koja će i ostati u vodi poslije takmičenja obzirom da se na prvenstvu svaka riba poslije ulova mora pažljivo vratiti nazad u rijeku. Loviće se na potezu Zelenjak, u subotu i nedjelju, nedaleko Kumrovca, gdje će biti sva četiri takmičarska sektora.

Kako se saznaje od izvršne direktorke svjetskog prvenstva Ljerke Kahline, na takmičenju će nastupiti jedanaest četvoročlanih ekipa. Tačnije četiri nacionalne selekcije (Bugarska, Italija, Francuska i Hrvatska), te sedam klubova iz četiri zemlje. Prvenstvo se po zamisli svjetske ribolovačke federacije posljednjih godina odvija i kao svjetski šampionat i kao svjetsko klupsko prvenstvo.

Svečano otvaranje prvenstva biće u četvrtak, 23. marta u 17.00 časova u centru Kumrovca. U petak je na rasporedu služebni trening od 09.20 do 13.30 sati, a sama takmičenja su u subotu i nedjelju u periodu od 09.25 do 13.20.

Svečano proglašenje rezultata biće u nedjelju u Vili Zelenjak u 18.30 sati.

Vrhovni sudija prvenstva je domaći međunarodni arbitar, Dražen Stipetić iz Ogulina.

Hrvatska će na prvenstvu nastupiti s nacionalnim timom - reprezentacijom i ekipom ŠRS Krapinsko-zagorske županije. 

Naslov svjetskih prvaka brane Italijani koji su protekle godine uvjerljivo osvojili prvo mjesto na svjetskom prvenstvu održanom u Francuskoj, prenosi "Praktični ribolov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije