Svijet životinja

Ajkule megalodoni bili ogromni čak i za praistorijske standarde

Ajkule megalodoni bili ogromni čak i za praistorijske standarde
Foto: wikipedia.org | Ajkule megalodoni su bili ogromni čak i za praistorijske standarde

Megalodon je bila najmasivnija ajkula koja je ikada živjela, a njen "gigantizam" bio je veoma neobičan čak i među ajkulama. Zapravo, odrasle ženke, bile su i 15 metara dugačke.

Dokazi o izumrlim i živim vrstama ajkula iz reda lamniform, kojem pripada i megalodon, otkrili su da je kralj ajkula bio ne samo mnogo krupniji od današnjih vrsta, već i da je bio za najmanje 7 metara veći i od sljedećog po veličini izumrlog člana tog reda.

Današnje ajkule su svakako patuljaste u poređenju sa megalodonom (otodus megalodon). Najveća živa vrsta mesožderskih ajkula, velika bijela ajkula (carcharodon carcharias), raste do šest metara dužine, dok najveća riba danas – kit-ajkula (rhincodon typus) može da naraste od 6 do 10 metara.

Foto: wikipediaFoto: wikipedia

Većina fosila megalodona potiče iz perioda od prije 15 miliona godina, a pripadnici ovog reda bili su veoma rasprostranjeni krajem mezozoika (252 do 66 miliona godina) i kenozoika (65 miliona do danas).

Malo se, međutim, zna o anatomiji izumrlih vrsta, jer kosturi ajkula su sačinjeni od hrskavica a ne kostiju, pa su fosilne ostaci izuzetno rijetki, izuzev zuba, objašnjava Kenšu Šimada, profesor paleobiologije na Univerzitetu "DePol" u Čikagu.

Veličina zuba može da se koristi da bi se procijenila veličina tijela, jer ajkule tokom čitavog života mijenjaju zube, dobijajući nove i veće tokom vremena.

Veća i od najvećih

U novoj studiji, Šimada i njegove kolege napravile su model po kojem su kvantifikovali odnos između dužine tijela i veličine zuba, uzimajući u obzir i dužine i brzinu rasta živih pripadnika reda lamniform.

Utvrdili su da su mnoge izumrle vrste bile prilično velike - četiri iz perioda mezozoika i četiri iz perioda kenozoika bile su duže od šest metara.

Zbog čega ovaj red ima toliko krupne ajkule, naučnici kažu da potencijalno objašnjenje leži u reproduktivnoj strategiji. Jedinstveno kanibalno ponašanje nagrađuje embrione koji se rano izlegnu i omogućava im da prilično narastu u bezbjednim majčinskim utrobama dok se hrane svojom braćom i sestrama.

Foto: wikipediaFoto: wikipedia

Ali čak imajući ove nalaze u vidu, megalodon ih i dalje nadmašuje mnogo i u dužini i veličini.

"Očekivali smo da megalodoni budu veliki", kaže Šimada. Ono što nisu očekivali jeste da utvrde razliku od sedam metara između megalodona i sljedeće po veličini izumrle vrste ajkula predatora.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije