Svijet životinja

Aligator Muja iz Beograda zvijezda svjetskih medija

Aligator Muja iz Beograda zvijezda svjetskih medija
Foto: Wikipedia | Aligator Muja iz Beograda zvijezda svjetskih medija

Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svijetu koji je prije nekoliko dana proslavio 83. godišnjicu dolaska u Beogradski zoološki vrt, postao je svjetska zvijezda.

Pod naslovom "Najstariji zatočeni aligator obilježava 83 godine u Beogradskom zoološkom vrtu", agencija AFP objavila je tekst o potvrđenom svjetskom rekorderu u dugovječnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima. Tekst su prenijeli brojni mediji u svijetu, među kojima čak i tajlandski "Bangkok post".

Muja je zvanično postao najstariji zarobljeni aligator na svijetu kada je u maju umro poznati Saturn iz moskovskog zoološkog vrta Saturn, rođen 1936. godine.

"Muja je preživio više bombardovanja i nekoliko zemalja iako za 83 godine nikada nije napustio maleni bazen u Beogradskom zoološkom vrtu, što ga čini najstarijim aligatorom u zatočeništvu na svijetu", piše tajlandski portal.

Iako se ne zna tačan datum njegovog rođenja, Muja je u Beograd stigao u avgustu 1937. godine iz njemačkog zoološkog vrta. Pretpostavlja se da je tad imao dvije godine, mada se na fotografijama iz tog vremena izgleda kao da mu je deset godina.

U tekstu se navodi da je Muja živio u Kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji i još nekoliko država poslije raspada SFRJ, kao i da je preživio dva bombardovanja Beograda - nacističko iz 1941. i NATO agresiju 1999. Godine, piše Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije