Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Amerikanci zabrinuti: Zašto psi tragači umiru

Amerikanci zabrinuti: Zašto psi tragači umiru
Foto: N.N. | Ilustracija
N.N.

Sjedinjene Američke Države prestaju da šalju pse tragače koji otkrivaju eksploziv u Jordan i Egipat pošto je veliki broj životinja uginuo zbog nemara.

"Svaka smrt psa je veoma tužan događaj", saopštio je američki Stejt department.

U septembru su SAD objavile izvještaj u kom se navode slučajevi nemara i nebrige o više od 100 pasa poslatih u Jordan, Egipat i osam drugih zemalja posljednjih godina, piše BBC.

Psi su obučeni u Sjedinjenim Država i dio su antiterorističkih programa.

Vlade Jordana i Egipata do sada nisu oglasile ovim povodom.

Američka vlada saopštila je da je miera donijeta kako bi se sprečiloasmrt pasa. Psi "imaju važnu ulogu u našim naporima za borbu protiv terorizma u inostranstvu i za spas života Amerikanaca", rekao je zvaničnik te službe.

Dodao je da će psi koji su već poslati u Jordan i Egipat za sada ostati tamo.

U izvještaju generalnog inspektora Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država navodi se da je jedan pas uginuo u Jordanu 2017. od hipertermije, odnosno toplotnog udara.

Još dva psa "vraćena su u SAD s kritičnim zdravstvenim problemima", navodi se u dokumentu.

Američki zvaničnici su "morali da uspavaju jednog od ta dva psa, a za drugog se intenzivno staraju da ozdravi jer je bio premršav".

Sva tri psa bila su belgijski malino ovčari.

U drugom izvještaju navodi se da su još dva psa koja su poslata u Jordan uginula na "neprirodan način" - jedan od toplotnog udara, a drugi nakon što ga je policija isprskala insekticidom, navodi novinska agencija AFP.

Jordan je do sada dobio najviše američkih istreniranih pasa tragača - oko 100.

U izvještaju se navodi da su tri od 10 pasa koliko je poslato u Egipat podlegla raku pluća, pucanju žuči i toplotnom udaru u periodu 2018-19.

Najčitanije