Svijet životinja

Beograd dobija prvo groblje za kućne ljubimce

Beograd dobija prvo groblje za kućne ljubimce
Foto: Wikimedia.org/Ilustracija | Beograd dobija prvo groblje za kućne ljubimce

Pripreme za izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce u Beogradu, nalaze se u poodmakloj fazi. Krajem decembra usvojen je i urbanistički porjekat za lokaciju u novobeogradskom Bloku 51. Parcela od jedan i po hektar na Bežanijskoj kosi biće buduće groblje kućnih ljubimaca, između ulice Marka Čelebonovića i autoputa Beograd - Zagreb.

Prilaz sa parkingom biće omogućen iz ulice Surčinski put, po projektu koji je izradio Institut CIP. Planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mjestima internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima.

Kompleks groblja, funkcionalno, biće podijeljen u tri cjeline. Imaće prema tom projektu i krematorijum, a ukupan kapacitet groblja biće preko 2.300 mesta, od čega više od 1.500 grobnih mjesta i skoro 800 mjesta za urne.

Groblje će biti okruženo zelenilom, a predviđen je i vrt sjećanja, gdje će postojati slobodan prostor za posipanje medija, kasete za čuvanje urni na zemlji i na zidu, kao i površine za zajedničko sahranjvanje. Te površine podrazumijevaju otvoreni travnati prostor za sahranjivanje bez posebnih obilježja, a nalaziće se u zadnjem dijelu groblja.

Otvaranje groblja bilo je predviđeno još tokom prošle godine, ali je tek u decembru usvojen urbanistički projekat. Još nije poznato kada će početi gradnja. Ako ne bude odlaganja, tokom ove godine se može očekivati prvo tender za izgradnju, a onda i početak radova.

(TV Prva)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije