Svijet životinja

Bijela ajkula pliva prema Britaniji, druga koja je ikad prešla Atlantik

Bijela ajkula pliva prema Britaniji, druga koja je ikad prešla Atlantik
Foto: Pixabay/Ilustracija | Velika bijela ajkula pliva prema Britaniji, druga koja je ikad prešla Atlantik

Velika bijela ajkula mogla bi doplivati do Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je skrenula na pogrešan put, prenosi Mirror.

Ovaj gotovo pet i po metara dug predator tek je druga velika bijela ajkula koja je uspjela preplivati Atlantik i sada se kreće prema obalama Ujedinjenog Kraljevstva i to u susret ljetnoj sezoni.

Ženska bijela ajkula po imenu Nukumi teška je preko tonu i po i obično pliva gore-dolje po zapadnim obalama SAD i Kanade.

Naučnici koji prate kretanja ove 50 godina stare životinje kažu kako je preduzela krajnje neobičan potez i zaplivala istočno preko Atlantika.

Nukumi je odlučila da nastavi svoj put preko Atlantika, a izroni svako toliko što je dovoljno da naučnici, koji prate njeno kretanje putem GPS-a smještenog u peraji, mogu precizno odrediti smjer u kojem se kreće.

"Nukumi pliva prema istoku posljednja dva mjeseca, sve otkad je napustila obale SAD kod Južne Karoline. Prema posljednjim podacima, ona se sada nalazi oko 1.700 nautičkih milja od obale UK. To je manje nego njena udaljenost od obala SAD, tako da bi ona u teoriji mogla doplivati do Britanije" rekao je Bob Hueter, naučnik iz organizacije OCEARCH.

Naučnici, međutim, ipak sumnjaju u to da će Nukumi doći do obala Britanije jer su bijele ajkule tamo nevjerovatno rijetka pojava.

Jedina druga bijela ajkula koja je ikad preplivala Atlantik zvala se Lydia i 2014. godine doplivala je do obala Portugala.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije