Svijet životinja

Bobtail - nekada pas pastira, danas kralj izložbi

Bobtail - nekada pas pastira, danas kralj izložbi
Foto: N.N. | Bobtail - nekada pas pastira, danas kralj izložbi

Bobtail je stekao veliku popularnost zahvaljujući stabilnom temperamentu i mirnoj naravi.

Odličan je porodični pas, ali imajte na umu da mu treba dosta prostora za fizičku aktvnost i da je održavanje njegove duge raskošne dlake više nego zahtjevno.

Porijeklo

Bobtail je stara engleska ovčarska rasa. Ne može se sa sigurnošću utvrditi poreklo ove pasmine jer nije vođena evidencija. Prema jednoj od teorija nastao je ukrštanjem pudle i škotskog hrta, a prema drugoj ukrštanjem briješkog ovčara I bergamskog pastirskog psa. Moguće je da ima odlike i ruskog ovčara. Bobtail je odgajan u zapadnom dijelu Engleske, a farmer su ga koristili za teranje stoke na pijacu. Kasnije je korišćen kao radni pas u poljoprivredi. U 18. veku počela je praksa skraćivanja repova jer su na taj način farmeri obilježavali radne pse izbegavajući plaćanje poreza. Tako je englesnki ovčar i dobio nadimak "bobtail". Brz i snalažljiv pas odlično se pokazao u čuvanju ovaca, ali i irvasa jer zbog guste dlake odlično podnose hladnoću. Rasa je prvi put prikazana na izložbi 1873. godine u Engleskoj i 1888. godine u Americi. Danas je bobtail odličan kućni ljubimac i izložbeni pas koji pleni pojavom.

Tjelesne karakteristike

Bobtail je snažan pas, vrlo karakterističnog izgleda. Tjelo je mišićavo, a krasi ga gusta, duga, oštra i blago kovrdžava dlaka. Poddlaka pruža zaštitu od vode jer je nepromočiva. Rep je najčešće kupiran, pa se čini da je teško odrediti gdje je psu glava, a gdje zadnjica. Glava, vrat, prednje noge i donji dio stomaka je čisto bijele boje, dok su leđa i zadnje noge sivkaste, "grizli" ili plavičaste boje.

Bobtail spada u grupu velikih pasa koji svoj telesni razvoj završavaju sa oko 15 mjeseci starosti. Visina mužjaka u grebenu iznosi oko 60 cm, a težina varira između 32-45 kg. Ženke su nešto sitnije, visine 51-56 cm, težine od 27-36 kg. Prosječan životni vijek im je 10-12 godina.

Temperament

Staroengleski ovčar je u osnovi mirne i blage naravi. Ova rasa je društvena, prilagodljiva i inteligentna. Ne pokazuju znake agresije ili nervoze. Zbog stabilnog temperamenta, odličan je porodični pas. Vrlo je pažljiv i osjećajan sa decom i malim životinjama. Odlični su psi za neiskusne vlasnike, pogotovu one koji po prvi put imaju psa za ljubimca. Vrlo su inteligentni i brzo uče pa deresura nije zahtjevna, ali vlasnik mora da bude dosljedan. Šarmatni su i razigrani pa im treba dosta prostora za istrčavanje. Aktivni su, vole da trče pa će biti odlično društvo ako idete na džoging. Lako se prilagođavaju uslovima života u stanu, ali su im neophodne duge šetnje. Veoma se lako vezuju za porodicu ili vlasnika i pate ako su zapostavljeni. Velike su šeprtlje, i zanimljivo je samo posmatrati njihovu "klovnovsku energiju". Tajna popularnsti bobtejla je u izbalanstiranoj naravi i dopadljivom izgledu plišanog velikog mede. Aktivni su, vole da trče pa će biti odlično društvo ako idete na džoging.

Njega i zdravlje

Održavanje dlake je izuzetno zahtjevno. Psa je neophodno češljati svaki drugi-treći dan da se dlaka ne bi ućebala i umrsila. Psa treba od malena navikavati na četkanje, da ne bi kasnije bilo problema i borbe. Na dlaku se lako kači zemlja, grančice, trava, prašina pa je obavezno posle svake šetnje očistiti psa. Kupanje je dovoljno 3-4 puta godišnje. Bobtail-u upadaju "šiške" u oči pa je neophodno ili ih češljati na stranu ili ih vezati gumicom kako bi pas mogao normalno da gleda. Ako vlasnik psa ne vodi na izložbe (gdje je neophodna duga dlaka), rješenje problema je šišanje. Možete ga šišati profesionalnom mašinicom na svaka dva mjeseca na dužinu od 2,5 cm cijelom dužinom tijela.

Staroengleski ovčari su relativno zdrava rasa. Mogu bolovati od displazije kuka i katarakte. Iapk, najčešći uzrok prijevremene smrti ove rase je rak. Uz pravilno održavanje dlake, neće imati problema sa bolestima kože. Bobtail je za vlasnike koji svom ljubimcu mogu da obezbijede dovoljno prostora za fizičku aktivnost, malo vremena za dresuru i puno strpljenja za održavanje dlake, a za uzvrat će dobiti stabilnog psa, vjernog pratioca i ljubimca koji obožava porodicu i djecu.

(njuska.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije