Svijet životinja

Čau čau: Jedna od najstarijih pasmina

Čau čau: Jedna od najstarijih pasmina
Foto: Ilustracija | Čau čau: Jedna od najstarijih pasmina

Zbog svoje više nego upečatljive pojave zahvaljujući kojoj podsjeća na živu plišanu igračku, čau čau je mnogim dječacima i djevojčicama omiljeni pas.

Porijeklom je iz sjeverne Kine, a neobičan izgled zaslužan je i za njegovo originalno, kinesko ime koje glasi – Songshi Quan. Ili, u slobodnom prevodu na srpski – pufnasti lavlji pas.

Zapravo, postoji legenda da je prvi plišani medo napravljen po uzoru na psa ove rase koga je čuvala britanska kraljica Viktorija. Osim "plišanog" krzna, ono po čemu čau čau odmah upada u oči jeste jedinstven jezik plave boje.

Čau čau je jedna od najstarijih rasa na svijetu i jedna od posljednjih drevnih pasmina koja i danas postoji. Njihovi kipovi često se mogu vidjeti ispred budističkih hramova.

Izvorno, ovi psi korišćeni su kao ovčari, lovni psi, čuvari, ali i za vuču. Danas, čau čau nije pretjerano aktivan pas, pa se može čuvati i u stanu, uprkos ne baš malim dimenzijama. Ipak, da bi bio srećan i da ne bi potonuo u depresiju i dosadu, "kućni" čau čau mora se redovno izvoditi u šetnju.

Iako izgleda poput igračke, čau čau to definitivno nije. Psi ove pasmine često znaju da se vežu za jednu ili dve osobe prema kojima onda budu pretjerano zaštitnički nastrojeni.

Da bi se to izbjeglo, kao i da ne bi postali agresivni, važna je rana i pravilna socijalizacija. Znaju da budu veoma tvrdoglavi zbog čega se često kaže da imaju mačju narav.

Nerijetko su veoma agresivni prema drugim psima, posebno pripadnicima svoje rase, a zbog drevnog lovačkog instinkta napadaju mačke i druge sitnije životinje. Zato je važno da se čuvaju iza dobro zatvorene ograde, da na ulici budu na povocu i da se drže podalje od mačaka i manjih pasa.

(petmagazine.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije