Svijet životinja

Četiri savjeta kako zaštititi ljubimca zimi

Četiri savjeta kako zaštititi ljubimca zimi
Foto: Ilustracija | Četiri savjeta kako zaštititi ljubimca zimi

Zima je prekrasno godišnje doba, ali sa sobom nosi i zdravstvene poteškoće za ljubimce ako ne pazite na njih.

Kako se i mi ljudi moramo paziti tako moramo misliti i na naše životinjice. Zimsko razdoblje donosi mnogo rizičnih situacija za njih, saznajte koje su to da biste ih mogli izbjeći, prenosi Index.hr.

1. Vaš ljubimac se može prehladiti

Iako je to već poznato, kaže se da je ponavljanje majka znanja. Bez obzira na njihovo krzno, psi i mace ipak nisu dovoljno dobro opremljeni da bi se uspješno nosili s hladnim vremenom. Puno ljubimaca koji su odrasli u kući ili stanu neće imati zimsko krzno dovoljno debelo da ih zaštiti od prehlade.

Kratkodlake mace i psi, posebno oni koji su porijeklom iz toplijih krajeva, sigurno trebaju kaputiće, pa čak i navlake za šapice. Psi i mace koji su pretili takođe imaju veću sklonost prehladi jer zbog debljine njihovo tijelo ne može pravilno regulisati njihovu temperaturu. Pazite da vam ljubimci ne budu predugo vani na niskim temperaturama, a onima kojima je potrebno, svakako obucite kaputiće.

2. Snijeg je opasan! Pazite koliko vremena ljubimci provode vani

Iako puno pasa obožava igru i valjanje po snijegu, on može biti jako opasan za njih, kao i za mace. Snijeg može izazvati probavne probleme ako ga pojedu i jako je važno da im ne dopustite da to rade koliko god se vama činilo da uživaju u tome.

Snijeg se često zna zalijepiti za pseće krzno na kojem se zapravo formira u led koji, ako dođe do kože životinje, može izazvati ozebline i napraviti rane. Ovo sve možete izbjeći ako odredite vrijeme koje će ljubimac provesti vani. Kada dođete u kuću, potrudite se da maknete sve grude snijega/leda s njega. Toplim ručnikom, fenom ili, ako je potrebno, toplom kupkom.

3. Pazite na šapice i uši

Šape i uši pasa i maca vrlo su osjetljive na niske temperature. I sami znate da se, kada im je hladno, sklupčaju u lopte kako bi zaštitili njuškice i šapice. Ako su predugo izloženi hladnoći, cirkulacija na vrhovima ušiju se može potpuno zaustaviti, što može izazvati dodatne probleme.

Šapice su jako osjetljive i kada dođete kući svakako provjerite ima li nakupina snijega ili leda ili kakvih promjena. Posebno pripazite na so koja dodatno može iritirati šape.

4. Neka ljubimci imaju dovoljno hrane i vode

Na niskim temperaturama psi i mace imaju drugačije potrebe nego inače. Kako biste im pomogli da se što bolje adaptiraju, potrebno im je davati više hrane. O količini se posavjetujte s veterinarom.

Iako zvuči nemoguće, dehidracija je moguća i zimi zato što se voda smrzne i pas ili maca nemaju šta piti. Pobrinite se da često mijenjate vodu kako vaši najdraži ne bi bili žedni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije