Svijet životinja

Crnogorski gonič: Poslušan i pouzdan

Crnogorski gonič: Poslušan i pouzdan
Foto: Ilustracija | Crnogorski gonič: Poslušan i pouzdan

Crnogorski gonič je pas srednje veličine, robusne konstrukcije, agilan. Tijelo mu je pravougaono sa proporcijom dužine većom od 10% u odnosu na visinu.

Ima jak vrat, debela i široka njuška u korijenu uvijek crne boje, kraća nego lobanja. Snažna mu je čeljust sa normalnim škarastim zubima.

Oči su srednje veličine, postavljene malo ukoso sa rubovima poklopaca i zjenicama svjetlo do tamno smeđe (svijetle oči su eliminirajući faktor).

Noge ovog psa su  jake, mišičave i paralelne sa elastičnim i otpornim jastučičima šapa. Osnovna boja je crna sa malo svjetlijim mjestima iznad očiju, na njušci i donjim dijelovima nogu.

Svjetlija mjesta iznad očiju veličine lješnika, a na njušci maksimalno do kraja usana. Ova boja ide od svjetlo crvene, crvene pa do smeđe-crvene. Svijetla pjega na prsima je dozvoljena ali najviše prečnika do 3 cm. Dlaka mu je kratka, gusta, ne previše debela, ravna, nježna. Podlaka je prilično dobro razvijena. Dlaka je nešto duža na zadnjoj strani butina i ispod repa.

Uši crnogorskog goniča su visoko postavljene, srednje širine i dužine, tanke, vise blizu obraza. Vrhovi ušiju malo ovalni. Dužina 44 -54 cm, idealno za mužjake 49-50 cm a za ženke 48-49 cm.

Narav: Poslušan i pouzdan gonič vrlo živog temperamenta.

Sa sigurnošću se može reći da i ovaj pas vodi porijeklo kao i ostali balkanski psi. U prošlosti se ponekad ovaj pas nazivao "crni pas". Prvi standardi potiču iz 1924. godine. F.C.I. je ovu rasu službeno priznao 1969.godine.

(lovac.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije