Svijet životinja

Da li bolje nakon smrti psa odmah nabaviti štene ili čekati?

Da li bolje nakon smrti psa odmah nabaviti štene ili čekati?
Foto: Pixabay | Da li bolje nakon smrti psa odmah nabaviti štene ili čekati?

Nedostaje li vam četvoronožni ljubimac nakon što prethodni ugine, najjednostavnije bi rješenje bilo nabaviti novog. Ali mnogi vlasnici takvu odluku smatraju pogrešnom.

"Psi imaju nemjerljivu vrijednost za ljude, uglavnom kao socijalni partneri. Oni se vežu za svoje ljude, posebno za djecu", kaže njemački psiholog Silke Wechsung.

I zato je razdoblje tugovanja veoma važno.

Psiholog Andrea Beetz kaže da najteži dio u vezi s gubitkom člana porodice ili kućnog ljubimca uglavnom prođe za šest mjeseci do godine dana. Da li je riječ o djedu ili voljenome psu, nije velika razlika, smatraju psiholozi te ističu kako je važno da prođe proces tugovanja.

"Kada nabaviti drugog psa pitanje je koje zavisi od emocionalnog stanja pojedinca i idealno bi ga bilo razmatrati kad se prebrodi najteži dio tugovanja", objašnjava Beetz.

Važno je znati da će novi pas biti drugačiji. Mogla bi pomoći informacija da bi trebalo odabrati psa koji je drukčiji od prethodnog, druge pasmine, drugog pola ili boje.

Ali Beetz ističe da je jedini savjet koji psiholozi mogu dati bez ograde - slušati vlastitu intuiciju. Želi li neko nabaviti novog psa odmah, za njega bi to mogla biti najbolja odluka.

"Nema ispravnog ili pogrešnog. Svaka osoba je različita", dodaje Wechsung.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije