Svijet životinja

Da li mačke zaista imaju devet života?

Da li mačke zaista imaju devet života?
Foto: N.N. | Da li mačke zaista imaju devet života?
N.N.

Znamo da se za mace kaže da imaju devet života, ali njihov stvarni životni vijek zavisi od mnogo faktora. Sigurno ste se susreli sa pričama o mačkama koje žive i preko 30 godina...

U Ginisovoj knjizi rekorda postoji podatak o mački koja je živjela do svoje 38. godine.

Ono što je kod mačaka vrlo zanimljivo, a u isto vrijeme i čudno, jeste činjenica da mačke vrlo brzo sazrijevaju. Mačka je u drugoj godini života zrela kao čovjek od 24 godine.

Nakon toga, proces starenja se smanjuje pet do osam puta kako godine odmiču. Prije svega, moramo da kažemo da životni vijek mačke zavisi od toga da li se radi o kućnoj ili maci sa ulice.

Ulične mace se susreću sa više problema i teškoća. Osim toga što se svakodnevno snalaze da dođu do hrane, moraju da se bore i sa drugim životinjama, da brinu za mačiće i da se bore sa raznim bolestima od kojih se ne liječe.

Pored toga, u stalnoj su opasnosti od povreda i smrti - moraju da paze na saobraćaj, otrove koje ljudi ostavljaju, kao i na druge životinje koje ih napadaju.

Zbog svega toga, ulične mace žive samo dvije do pet godina.

Životni vijek kućnih maca je duži. One ne moraju da se bore sa svim tegobama sa kojima se susreću ulične mace.

Njihovi vlasnici se brinu i o hrani, higijeni, zdravlju i o tome da njihove ljubimice dobiju dovoljno ljubavi i pažnje. Upravo zbog toga, prosječan životni vijek kućnih mačaka je od 12 do 15 godina.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije