Svijet životinja

Dalmatinac - odan i pun ljubavi

Dalmatinac - odan i pun ljubavi
Foto: Ilustracija | Dalmatinac - odan i pun ljubavi

Dalmatinac je jedan od najprepoznatljivijih pasa po svom karakterističnom krznu bijele boje sa crnim ili smeđim mrljama.

Zabavan i vrlo aktivan pas

Dalmatinac je vrlo aktivan pas, a neki znaju da biti i hiperaktivni. Voli zabavu i obožava igru, odani su i puni ljubavi. Ako ne volite da budete obasuti ljubavlju nakon što izađete iz automobila, ovo možda i nije pas za vas.

Dalmatinci zahtjevaju svakodnevno vježbanje i može poprilično da potraje dok se ne umore. Ako ne vježbaju dovoljno, znaju da budu razdražljivi i destruktivani. Uživaju u trčanju, planinarenju, hvatanju štapa i drugim aktivnostima. Odgajani su da mogu da trče satima. Dalmatinac jako voli vodu. Treba ga držati na uzici ili u ograđenom dvorištu, za slučaj da ne pobjegne, jer je jako brz, a u blizini automobila se ne snalazi baš najbolje.

Za ovu vrstu pasa je preko je potreban rani trening poslušnosti. Dalmatinac zna da bude dominantan i ako mu se u početku ne pokaže ko je vođa, pokušaće da preuzme tu ulogu. Zasigurno će iskorišćavati vlasnika koji mu dopušta da se izvuče lošim ponašanjem. Međutim, brzo se navikne na kuću.

Dalmatinac voli da se ludira, a čak i dobro dresiran pas zna ponekad umije da iznenadi svog vlasnika nekim neobičnim (a najčešće neugodnim) ponašanjem.

Druželjubiv ali ne voli provociranje

Voli da bude sa ljudima i uživa u porodičnom okruženju. Slijediće vas u stopu iz sobe u sobu. Dalmatinci koji se drže podalje od porodičnih aktivnosti često postanu skloni lajanju, žvakanju i kopanju. Uzgajani su da budu psi čuvari pa su veoma zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici.

Iako tome nije sklon, Dalmatiner će da ugrize ako ga neko provocira. Zna biti povučen u društvu stranac, stoga je važna rana socijalizacija ovih pasa. Štenci koji nisu socijalizovani znaju da postamnu agresivni ili prestrašeni pa bi mogli da napadnu ili ugrizu kada se boje ljudi.

Neki Dalmatinci znaju biti prgavi i svadljivi u društvu nepoznatih pasa, ali većina ih se dobro slaže s drugim kućnim ljubimcima. Dalmatinci su odlični kućni ljubimci mnogim porodicama. Dovoljno su snažni da podnesu dječju grubu igru, ali treba biti oprezan kada su s malom djecom. Veliki, aktivni Dalmatinac može da zgnječi dijete, a rep može biti snažno nesvjesno oružje.

Dobro zbrinut, srećan Dalmatinac je znatiželjan, dostojanstven i druželjubiv. Pametan je, brzo uči, voli da ugađa onima koje voli. Vrlo je odan i veran porodici koju obožava. Osjetljiv je na ljudska raspoloženja i ispravljanja. Neki od njih kao da se smiju - izgleda kao da reže, ali rade to u kombinaciji s mahanjem repa - što često rade kada su u nevolji. Pričljivi su: guguću, rokću i dok zijevaju proizvode zviždave zvukove. Obično Dalmatinac nije problematičan što se tiče lajanja.

Okruženje za Dalmatinca

Dalmatinac je vrlo aktivan pas kome treba i prostora i vremena za igru, vježbu i aktivnost. Ako mu to ne možete pružiti, onda on nije pas koji će srećno da živi u stanu ili malom prostoru. Dobro bi mu došlo dvorište kako bi se svakodnevno istrčao, što je izuzetno važno za sprečavanje dosade i destruktivnog ponašanja. Nemojte ga držati na otvorenom kada je jako hladno.

(mojljubimac.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije