Svijet životinja

Divljač i ovce na meti šakala

Divljač i ovce na meti šakala
Foto: Ilustracija | Divljač i ovce na meti šakala

SANSKI MOST - Na području lovišta kojim gazduje Lovačko društvo "Sana" u posljednje vrijeme su se u velikom broju pojavili šakali, koji čine veliku štetu uništavajući sitnu i plemenitu divljač.

Osim toga, oni nanose štetu i ovčarima koji napasaju svoja stada na obroncima ovdašnjih planina, a na njihovoj meti su mahom starije i bolesne ovce i jagnjad.

Prema riječima nomada Ibrahima Kozara, susrete sa šakalima imao je u više navrata posljednjih sedmica, a ove lukave životinje su mu do sada usmrtile tri ovce.

Prema riječima sanskih lovaca, šakal ili čagalj spada u red štetočina, a njegov plijen je, sem fazana, zečeva i ostalih sitnijih šumskih životinja, i srneća divljač o čijem se uzgoju najviše vodi računa. Pretpostavlja se kako su šakali na ove prostore dospjeli iz susjedne Hrvatske, a u pomenutom lovačkom društvu planiraju organizirati hajke na ove štetočine kako bi se zaštitila divljač.

"Pojava šakala u većem broju nam govori da je u lovištima manje vukova jer su oni smrtni neprijatelji. Također, na njihovoj meti su i lisice, koje tjeraju iz njihovih prirodnih staništa u druge predjele. Ovi nezvani gosti su se razmnožili u tolikom broju da su primijećeni i u blizini sela, tako da je ugrožena i domaća stoka. Radi se o životinjama za koje je karakteristična brza ekspanzija i veoma se lako prilagode svakoj sredini u koju dospiju", kaže Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva "Sana".

On dodaje kako je šakal, sem što je predator, i strvinar, što ga čini potencijalnim prenosnikom opasnih zaraza. Lovci kažu da je šakal zbog svoje spretnosti i lukavosti jedna do životinja koje je najteže odstrijeliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije