Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Egejska mačka: Ova ljepotica obožava društvo

Egejska mačka: Ova ljepotica obožava društvo
Foto: N.N. | Egejska mačka: Ova ljepotica obožava društvo
N.N.

Ako ste nekada ljetovali na nekom od grčkih ostrva, sigurno ste i vi potrčali da slikate jednu od egejskih mačaka koje se bezbrižno umivaju ili drijemaju u nekom od uskih sokaka.

Mnogi su se ovog ljeta odmarali na nekom od prelijepih grčkih ostrva u Egejskom moru i zato je magazin "Mačka" u novom broju pisao o jedinstvenoj egejskoj maci i naporima za priznavanje ove rase i njeno očuvanje.

Egejska mačka je Grkinja i, naravno, ostrvljanka. Viđamo je kako se sunča po bijelim krovovima, nesmetano se šeta uskim uličicama i nestrpljivo čeka ribare da se vrate nazad u luku. To je siguran znak da će i ona omastiti brke i dobiti poneki zalogaj ukusne morske ribe. Mnogi ne znaju da je egejska maca rasna mačka kojoj danas prijeti opasnost od istrebljenja. 

Grci egejske mačke smatraju svojim naslijeđem i najvećim ukrasom svojih ostrva. Ova rasa otkrivena je tek devedesetih godina prošlog vijeka, kada ju je imenovao tadašnji predsjednik Grčke asocijacije mačaka Adonis Kacamonitis, prenosi Petmagazine.rs.

Priznavanje rase

Iako je ova rasa zvanično priznata samo u Grčkoj, već godinama se ulažu veliki napori da bude priznata i na međunarodnom nivou kao jedinstvena rasa koja dolazi iz ove zemlje. Da bi se to dogodilo, potrebno je da se otvori nekoliko odgajivačnica, te da se rodi i nekoliko generacija ovih maca kako bi se ustanovio standard. Ako bude priznata, biće to prva rasna mačka koja potiče iz Grčke.

Obožava društvo

Egejske mačke su po mnogo čemu drugačije od ostalih rasa, pa je tako njihov prosječan životni vijek 17 godina, a nije mali broj ni onih koje su doživjele i 21 godinu. Kao i svaka mačka, i egejska ima određenu dozu nezavisnosti, ali ona obožava društvo ne samo ljudi već i drugih mačaka, jer je naučila da u društvu opstaje u svom prirodnom okruženju. 

Istovremeno, prijateljski je nastrojena i prema čovjeku, pa može lako da se prilagodi životu u zatvorenom prostoru. Ima snažnu ličnost, pametna je, društvena, obožava ribu i majka je za primjer.

Prepoznajemo ih po repu

Ovo su mačke srednje veličine, jake i mišićave, ali ne i gojazne. Imaju dugo tijelo i ravan rep, bez krivulja ili čvorova u posljednjem dijelu. Spadaju u kategoriju dugodlakih mačaka, iako je njihova dlaka zapravo srednje dužine – svilenkasta sa bogatim repom. 

Upravo se njihovo krzno najbolje adaptiralo na lokalnu klimu, pa ih zimi štiti od hladnoće, dok ga mace ljeti odbacuju i dobijaju izgled kratkodlake mačke. Krzno njeguju i više puta dnevno, a najbolji način da ih uočite jeste njihov raskošan rep.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije