Svijet životinja

Fascinantni video šta se dešava sa tijelom hobotnice dok "sanja"

Fascinantni video šta se dešava sa tijelom hobotnice dok "sanja"
Foto: Ilustracija | Fascinantni video pokazuje šta se dešava sa tijelom hobotnice koja "sanja"

Priroda je čudesna, a jedan od dokaza za to je video usnule hobotnice čije tijelo mijenja boju.

Snimak se na YouTubeu pojavio u septembru prošle godine, a do danas je prikupio gotovo četiri miliona pregleda, prenosi Index.hr.

Scena koja je mnoge ostavila bez daha prikazana je u sklopu dokumentarca "Octopus: Making Contact". Gledaoci su mogli vidjeti hobotnicu koju su istraživači nazvali Heidi kako spava u akvarijumu. Dok spava, boja njene kože se mijenja, a biolog David Scheel kaže da bi to moglo sugerisati da hobotnica sanja.

"Ako sanja, ovo je dramatičan trenutak. Skoro bi mogao pričati priču kako se mijenja boja, mogli bismo prepričavati njen san. Ugleda raka, boja joj se počne malo mijenjati, a onda postaje sasvim tamna - to rade kad napuštaju morsko dno", ispričao je  u dokumentarcu.

"Ovo je kamuflaža, ona kao da je upravo uhvatila raka i sad ga želi pojesti u miru, ne želi da je itko primijeti", smatra biolog i dodaje: "Ovo obično ne vidite kad životinja spava. Ovo je zaista fascinantno."

"Jedna od najnevjerovatnijih životinja na planeti", "Zamislite da se naši snovi pokazuju na našoj koži", bili su oduševljeni gledaoci.

Inače, naučnici tvrde da je uzgoj hobotnica neetičan i izuzeto štetan za okolinu. Postoji ogromna količina istraživanja koja sugerišu da su hobotnice među najkompleksnijim i najinteligentnijim životinjama u okeanu. Prepoznaju ljudska lica, rješavaju zadatke (a tačne odgovore pamte mjesecima), a uz sve to, postoje i dokazi da osjećaju bol i patnju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije