Svijet životinja

Golf teren sa jezerom u kojem žive ajkule

Golf teren sa jezerom u kojem žive ajkule
Foto: N.N. | Golf teren sa jezerom u kojem žive ajkule

Kada je na Karbrok golf terenu u blizini Brizbejna u Australiji jedan od igrača prijavio da je u jezeru primjetio ajkulino peraje, vlasnici su to pripisali bujnoj mašti. Međutim, kako je rastao broj korisnika koji su uočili ovu krajnje neobičnu pojavu, postavljene su kamere kojima je, na opšte zaprepašćenje, otkriveno da se u slatkoj vodi, bezbrižno baškari najmanje šest odraslih ajkula.

Istog momenta su postavljene table sa upozorenjima, a ljudima koji su vadili zalutale loptice sa dna je strogo zabranjen pristup.

Smit Vagstaf, vlasnik terena, kaže da je broj loptica u klubu znatno opao, jer sve koje završe u jezeru tamo i ostanu.

Od tada je prošlo punih 17 godina. Ajkule su se potpuno odomaćile i čini se da nemaju namjeru da mijenjaju prebivalište. Nameće se pitanje kako su uopšte dospjele u jezero i kako preživljavaju u slatkoj vodi. Pretpostavlja se da su ajkule ostale zarobljene u jezeru kada se voda povlačila poslije velikih poplava tokom devedesetih godina prošlog vijeka, a ustanovljeno je da se radi o bik-ajkulama koje i inače veći dio ili cijeli svoj život provedu u slatkoj vodi.

Bik ajkule (Carcharhinus leucas) mogu da dostignu dužinu od 3 metra i težinu od 180kg. Imaju velika usta i naoružane su oštrim, testerastim zubima. S obzirom da su ekstremno teritorijalne, veoma burno reaguju na uljeze. Po nekim podacima bik ajkule su najopasnija i najagresivnija vrsta morskih pasa, jer iako rijetko napadaju ljude u odnosu na druge vrste, procentualno su odgovorne za veći broj smrtnih slučajeva, iz jednostavnog razloga što se bik ajkula nikad ne povlači i ne napušta žrtvu dok je ne ubije.

Uprkos zastrašujućim podacima, članovi ovog golf kluba su vrlo ponosni na svoje ajkule, hrane ih ribom, organizuju mjesečni turnir pod nazivom "Shark Lake Challenge", imaju logo sa stilizovanim ali prepoznatljivim perajem i kažu, da iako ova stvorenja sa razlogom imaju lošu reputaciju, niko ne može da ospori njihovu ljepotu i gracioznost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije