Svijet životinja

Golubovi se vole dok ih smrt ne rastavi

Golubovi se vole dok ih smrt ne rastavi
Foto: N.N. | Golubovi se vole dok ih smrt ne rastavi

DOBOJ - Specijalno pripremljeni i sređeni za ovu priliku, par strukturnih golubova, mužjak i ženka teatralno su prošetali ispred kaveza i pokazali sudijama svoje raskošno perje i držanje na prvoj ovosezonskoj izložbi koju je u Doboju organizovao Savez za odgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH.

"Za golubove važi pravilo da jednom kada se upare, kao na vjenčanju kad se potpisujemo 'dok nas smrt ne rastavi', nikada se ti golubovi neće raspariti, odnosno rastaviti. Sve dok se nešto ne desi, neka bolest, ili da ga uhvati neki grabljivac. Znači, ostaju uvijek zajedno, oni su tamo među 100 golubova, ali se nikada ne razdvajaju", pojasnio je Edin Mujkanović, odgajivač iz Doboja.

Petnaest odgajivača iz BiH, Hrvatske i Srbije izložilo je 150 golubova, na kojima je sudija Siniša Salijević iz Karavukova najprije ocjenjivao strukturu perja, zatim oblik, držanje i gracioznost.

"Mora s njima da se radi u nekoj kaveskoj formi, da bi naučili da poziraju, prosto rečeno. To se najviše vidi kod golubova kao što su perikeri i lepezani. Oni imaju kavez metar sa metar i moraju da uživaju u tom prostoru, kao balerine da šetaju nežno, a naravno sve ostalo mora da bude zadovoljeno", ističe Salijević.

Edin Jabandžić, odgajivač iz Tešnja, na izložbi je predstavio 28 golubova, među kojima je najinteresantniji kineski golub koji zapravo ne potiče iz te zemlje, nego iz Španije.

"To je vrlo interesantan golub, koji mora biti vrlo kratak sa širokim prsima, ima naprijed dva jastuka. Perje koje ide prema nogama, i koje ide prema vratu, oko vrata ima tzv. kragnu, koja treba da dođe do sredine očiju, pozadi na leđima treba da ima ravnu strukturu i da ima dolje 'hlačice' koje pokrivaju noge", kaže Jabandžić.

Svoje engleske perikere sa raskošnim karakterističnim perjem ponosno je predstavio Adnan Mujić iz Jelaha.

"Ovi golubovi ne bih rekao da su za početnike, malo su za iskusnije odgajivače. Vrlo su teški za održavanje. Evo, sad imamo proces mijenjanja perja, to im je najosjetljiviji period. Mora biti kvalitetna ishrana, vitamini, zdravstvena njega, vakcinacija... Vrlo je mirna rasa golubova", ispričao je Mujić.

Životni vijek goluba zavisi od uslova života, ishrane i higijene, te može živjeti od 15 do 20 godina.

"Centar golubarstva u BiH je Tešanj, daleko najjače je udruženje, iza njih Ljubuški i onda ostali... Imamo 27 društava", izjavio je Đuro Mitraković, predsjednik Saveza za odgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije