Svijet životinja

Gospodar grmečkih šuma provalio u kukuruzanu i počastio se kukuruzom

Gospodar grmečkih šuma provalio u kukuruzanu i počastio se kukuruzom
Foto: Ustupljena fotografija | Gospodar grmečkih šuma provalio u kukuruzanu i počastio se kukuruzom

SANSKI MOST - Brojno stanje medvjeda na području lovišta kojim gazduje Lovačko društvo "Sana" iz Sanskog Mosta značajno se povećalo u posljednjim godinama, pa više nije neobično da se ovi gospodari grmečkih šuma u potrazi za hranom spuštaju u neposrednu blizinu naseljenih mjesta.

O tome govori i slučaj iz sela Slatina, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od ovog grada, gdje je medvjed prije nekoliko dana provalio u kukuruzanu te se počastio kukuruzom. 

"O ovom slučaju obavijestio nas je vlasnik, koji kaže kako je naknadno primijetio da je kukuruzana razvaljena. Očigledno je da se radi o velikom medvjedu, jer treba ogromna snaga da se ovo uradi", kaže Mesud Aganović, sekretar pomenutog lovačkog društva.

U proteklim godinama česti su slučajevi da medvjedi napadaju košnice, koje sanski pčelari iznose na planinske obronke, i goste se medom. Iskusniji lovci kažu da se medvjedi sada bude iz zimskog sna i da su u potrazi za hranom, a s obzirom na to da ih je u grmečkim šumama sve veći broj, mnogi se spuštaju i u neposrednu blizinu sela. Tome ide u prilog što je u poslijeratnom periodu veliki broj podgrmečkih sela napušten, pa se ovi šumski predatori bez straha kreću velikim prostranstvima.

Ipak, lovci kažu kako su grmečki medvjedi miroljubivi  i da gotovo nikada neće napasti čovjeka, izuzev u ekstremnim situacijama, kada se osjete ugroženim. Brojno stanje medvjeda na području sanskog lovišta se značajno povećalo, s obzirom na to da je posljednjih desetak godina na snazi izričita zabrana lova na njih.

Prema ranijim procjenama, samo na području lovišta kojim gazduje Lovačko društvo "Sana" obitava preko pedeset jedinki, a njihov broj se neprekidno povećava.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije