Svijet životinja

Gušteri zadaju velike probleme Amerikancima: Jedu sve pred sobom

Gušteri zadaju velike probleme Amerikancima: Jedu sve pred sobom
Foto: Ilustracija | Gušteri zadaju velike probleme Amerikancima: Jedu sve pred sobom

Sjedinjene Američke države suočavaju se s problemom kakav nisu očekivali - invazijom guštera vrste tegu čije se stanište inače nalazi u Južnoj Americi, ali već se udomaćio na Floridi i proširio na Džordžiju.

Odrasla jedinka može dostići veličinu od jednog metra i težinu od 4,5 kg. S obzirom na to da su mu omiljeni plijen jaja američkih aligatora i kornjača, tegu gušteri su direktna prijetnja zaštićenim životinjskim vrstama i njihovom opstanku.

Iako se smatra da nisu prijetnja ljudima, ako se osjete ugroženima napašće ih svojim oštrim zubima i dugim repom. Stručnjaci smatraju kako je riječ o životinjama koje su ili pobjegle ili su puštene u prirodu i pozvali su građane da im prijave ako ih vide.

Crno-bijeli tegu je najveći iz porodice tegu guštera, a njegovo stanište nalazi se na području Brazila, Paragvaja, Urugvaja i Argentine. Smatra se kako je dospio na teritoriju SAD-a preko trgovine egzotičnim ljubimcima.

"Vrsta se udomaćila kao egzotična invazivna vrsta na nekoliko mjesta na području južne Floride, a sada vjerujemo da se nalazi na području okruga Tumbs i Tatnal u Džordžiji. Nastojimo ih ukloniti iz divljine jer mogu imati negativan uticaj na domaće životinjske vrste. Poješće sve što se nađe ispred njih, a omiljena su im hrana jaja vrsta koje ih ostavljaju u zemlji kao što su naše gopher kornjače", kazao je Džon Džensen iz Odjeljenja prirodnih resursa Džordžije, piše "Daily Mail".

Kako je riječ o invazivnoj vrsti, tegu gušteri imaju vrlo malo predatora na području SAD-a i brzo se razmnožavaju. Vlasti ističu kako je puštanje te vrste u prirodu bilo najgore što se moglo učiniti. 

(Vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije