Svijet životinja

Lipicaneri iz BiH na UNESCO-ovoj listi kulturnog naslijeđa

Lipicaneri iz BiH na UNESCO-ovoj listi kulturnog naslijeđa
Foto: Dražan Pozderović | I lipicaneri iz BiH na UNESCO-ovoj listi kulturnog naslijeđa
N.N.

RABAT – Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisao je danas na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u BiH i još sedam zemalja.

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored nje to su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija, Austrija i Slovačka.

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je, aprenosi Tanjug, da je konj lipicaner vijekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice.

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i vještina, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera. Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Na sjednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu donijeta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije