Svijet životinja

I psi su ugroženi na Grenlandu

I psi su ugroženi na Grenlandu
Foto: N.N. | I psi su ugroženi na Grenlandu

Grenlandski pas, koji se gaji i koristi za vuču sanki na tom arktičkom ostrvu, ugrožen je zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijevanja koji utiču na topljenje leda, piše Frans pres.

U selu Kulusuk na Grenlandu, autonomnoj danskoj teritoriji, psi za vuču se koriste vjekovima za lov na temperaturama koje dostižu i minus 35 stepeni Celzijusa.

Danas međutim, 79 odsto žitelja Kulusuka smatra da je posljednjih godina sve opasnije ići na led. Prema podacima istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu i Grenlandu, 67 odsto ljudi u Kulusuku vjeruje da su psi koje uzgajaju ugroženi usljed globalnog zagrevanja.

Broj pasa za vuču na Grenlandu 2016. godine iznosio je 15.000, dok se prije skoro 15 godina na toj teritoriji uzgajalo 25.000 pasa.

Klimatolozi su ljetos objavili fotografije pasa koji teško uspijevaju da se zbog otopljenog leda probiju kroz fjordove Grenlanda.

Istraživači upozoravaju da bi Grenland ove godine mogao da izgubi količinu leda koja bi uticala na povećanje nivoa mora i do dva milimetra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije