Svijet životinja

Istočna puma nije više ugrožena vrsta, zvanično izumrla

Istočna puma nije više ugrožena vrsta, zvanično izumrla
Istočna puma nije više ugrožena vrsta, zvanično izumrla
N.N.

Udruženje “US Fish and Wildlife Service” je odlučilo da istočnu pumu ukloni na liste ugroženih životinja, na kojoj se nalazila 43 godine, ne zato što se njen broj povećao, već zato što je ova rasa velikih mački i zvanično izumrla.

Istočna puma je posljednji put viđena davne 1938. godine kada ju je ubio lovac iz Mejna, a prije toga je viđena šest godina ranije u Kanadu u Nju Braunsviku.

Stručnjaci smatraju da je za potpuno istrebljenje ove vrste kriv isključivo čovjek, odnosno evropski doseljenici koji su naselili Sjevernu Ameriku i ubijali istočne pume strahujući da će im one povrijediti porodicu i stoku.

Takođe, još jedan od mogućih razloga za istrebljenje ove životinje je i sječa šuma, tokom koje je istrebljen bjelorepi jelen, inače glavna poslastica istočne pume.

Istočna puma je 43 godine bila klasifikovana kao ugrožena vrsta iako je niko nigdje nije vidio više od 80 godina. Sada je svaka nada izgubljena, pa je “US Fish and Wildlife Service” donio odluku da je i zvanično proglasi zauvijek mrtvom…

Inače, pume, zajedno sa svojim rođacima panterima su nekada bile najrasprostranjenija vrsta sisara na zapadnoj hemisferi, ali su protjerane sa čak dvije trećine prostora koji su natanjivale.

U SAD postoji još oko 30.000 planinskih lavova, a panter s Floride se takođe nalazi na listi ugroženih vrsta i ima ih manje od 100 primjeraka, prenosi portal Životinje.rs.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije