Svijet životinja

Istraživači pronašli jedno od najbizarnijih morskih stvorenja

Istraživači pronašli jedno od najbizarnijih morskih stvorenja
Foto: Pixnio | Istraživači pronašli jedno od najbizarnijih morskih stvorenja

​U moru postoji nekoliko neobičnih vrsta crva koji su razvili neobičnu strategiju razmnožavanja: praktično uzgajaju drugog crva na zadnjem dijelu svog tijela, s glavom i svime. Taj čudan blizanac zatim se odvaja i pliva dalje kako bi se sparivao s drugim plivajućim pozadinama suprotnog pola.

U studiji objavljenoj 22. novembra u naučnom časopisu "Scientific Reports", istraživači su opisali kako japanski zeleni ciklidi (Megasyllis nipponica) reproduciraju na ovaj vrlo čudan način.

Većina od hiljada vrsta ciklida živi na dnu okeana. Kada neke vrste dođu do faze razmnožavanja, doživljavaju velike promjene razvijajući mišićavija tijela i strukture koje im omogućuju plivanje u vodenom stupcu, što znači da mogu proputovati veće udaljenosti kako bi pronašli partnere. Veći dio njihove tjelesne mase pretvara se u proizvodnju jaja ili spermija. Ova tjelesna forma poznata je kao epitoka, a većina vrsta umire nakon što se razmnože.

Drugi, poput japanskih zelenih ciklida, razvijaju epitoku na zadnjem dijelu tijela, nazvanu stolon. Ova struktura zatim otpadne i pliva dalje kako bi pronašla pripadnike suprotnog pola i proizvela sljedeću generaciju. Toru Miura, ko-autor studije i biolog na Misaki Marine stanici na Univerzitetu u Tokiju, rekao je za "Live Science" da ovaj proces omogućuje crvima da se ponovo razmnožavaju.

Stolon nije samo odsječen rep. On razvija vlastiti malo manji mozak, dva seta očiju i četiri para antena. Gonade ili polni organi razvijaju se prvo u stolonu, a zatim mozak, oči, antene i niz čekinja. Međutim, stolon nema funkcionaa usta ili probavni sustav. "Jedina zadaća stolona je stvaranje sperme ili jaja, pa ubrzo nakon što se oplode, umiru", rekao je Miura.

Istraživači su bili radoznali u vezi izražavanja Hox gena, koji određuju tjelesni plan organizma, u stolonu. Prvobitno su pretpostavljali da će geni direktno odražavati one u samom organizmu, s genima za glavu, srednji dio i rep izraženim na istim mjestima. "Međutim, geni za određivanje glave regrutovani su na položaj glave stolona, što ukazuje da stolon sastoji samo od glave i repa bez srednjeg dijela izvornog tijela", objasnio je Miura.

Iako još nije potpuno jasno kako se stolon odvaja, vjerovatno se jednostavno odlama kad počne plivati. "Vjerovatno je samo vanjska epiderma povezana neposredno prije odlaska. Tokom tog vremena, stolon koji se pričvršćuje može se autonomno kretati i agresivno plivati, pa aktivno plivanje pokreće odvajanje", rekao je Miura.

Kada se stolon odvoji tražiti ljubav u vodenom stupcu, na preostalom crvu sazrijeva mali izdanci koji zamjenjuje izgubljeni rep. Nastavlja tražiti hranu dok uzgaja novu zadnjicu, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije