Svijet životinja

Izumiranje prijeti polovini ptica grabljivica u sjevernoj Africi

Izumiranje prijeti polovini ptica grabljivica u sjevernoj Africi
Foto: Manideep Karne/Pexels | Izumiranje prijeti polovini ptica grabljivica u sjevernoj Africi
N.N.

Tri vrste su klasifikovane kao regionalno izumrle. Crni strvinar i španjolski orao nisu primijećeni da se razmnožavaju desetinama godina u sjevernoj Africi, dok je tamni jastreb proglašen regionalno izumrlim 2007. godine.

Glavne prijetnje opstanku tih grabljivica su ilegalno ubijanje i trgovina, te trovanje i dodiri s infrastrukturom kao što su dalekovodi. Takođe, važne su im prijetnje uporaba kemikalija, tzv. zaštitnih sredstava u poljoprivredi, gubitak šumskih staništa, agrosistema i močvara, kaže se.

Izvještaj takođe naglašava nedostatak podataka o grabljivicama, osobito o njihovoj rasprostranjenosti, veličinama i trendovima populacija, kaže se i ističe da čak za 42 posto vrsta nisu nepoznata kretanja populacija.

"Uprkos ograničenjima trenutnog znanja o očuvanju, jasno je da je hitno potrebna strategija za zaštitu grabljivica u sjevernoj Africi. Ako ne budemo djelovali, moglo bi doći do regionalnog sloma njihovih populacija, a možda i niza ekosistema u kojima grabljivice igraju ključnu ulogu", ističe koordinator naučnog programa udruženja Les Amis des Oiseaux Hichem Azafzaf.

Ptice grabljivice su ključni organizmi za funkcioniranje ekoloških sistema i pružaju nekoliko ekoloških usluga vitalnih za dobrobit ljudi, kao što je suzbijanje štetočina glodara, uklanjanje mrtvih životinjskih ostataka i stvaranje prihoda kroz ekoturizam. Nadalje, oni su temeljni elementi u hranidbenoj mreži, što ih čini dobrim pokazateljima zdravlja ekosistema, kaže se.

IUCN-ov Centar za mediteransku suradnju za svoj glavni glavni ima izradu procjena regionalnog statusa očuvanosti odabranih taksonomskih grupa, a Crveni popis ptica grabljivica sjeverne Afrike je 14. studija te vrste od osnivanja Centra u Malagi 2001.

"Ovaj Crveni popis je još jedan dokaz da je za zaustavljane gubitka biološke raznolikosti u regiji potreban veliki poticaj u narednim godinama, kako bi se zaštitio prirodni kapital za buduće generacije", istakao je direktor toga Centra Antonio Troya.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije