SP Qatar 2022.

Svijet životinja

Kada bi trebalo da šetate psa tokom velikih vrućina

Kada bi trebalo da šetate psa tokom velikih vrućina
Foto: Pexels/Raša St | Kada bi trebalo da šetate psa tokom velikih vrućina
N.N.

Visoke vrućine su opasne za ljude, a mogu biti čak i smrtonosne za pse.

Toplotni udar kod pasa nastaje kada njihova tjelesna temperatura više ne može da se reguliše i održava na ugodnom nivou, pa stručnjaci preporučuju da se tokom vrućina psi šetaju samo u određeno doba dana, piše Express.

"Idealno vreme za šetnju je rano ujutru pre nego što se zemlja zagrije i kada je vazduh još hladan. Ako niste jutarnji tip, onda možete da šetate psa kada sunce počne da zalazi i kada temperatura padne", rekla je veterinarka Linda Sajmon.

Ali nije samo šetnja sa psom problematična tokom velikih vrućina - stručnjaci preporučuju da izbjegavate trčanje i vožnju bicikla sa svojim ljubimcem, jer će se nakon takvih aktivnosti teško ohladiti. 

Osim toga, šetajući svog psa tokom najtoplijeg dijela dana, rizikujete da opečete jastučiće njegovih šapa na vrelom trotoaru.

"Samo 15 minuta velike vrućine može biti pogubno za psa, tako da ne vrijedi rizikovati samo zbog šetnje kućnog ljubimca. Ako nemate vremena da šetate psa ujutru ili uveče kada je hladnije, idite sa njim u šumski predio ili park u sjenci drveća, jer su na takvim mjestima temperature uvijek nešto niže", rekla je veterinarka.

Stručnjaci ističu da je za većinu pasa temperatura od 25°C već veoma visoka, posebno ako trče ili imaju problema sa disanjem ili gojaznošću, prenosi Večernji.hr.

Znakovi izgorjelih jastučića na psećim šapama su:

Šepanje ili odbijanje hodanja

Lizanje ili žvakanje šapa

Jastučići tamnije boje

Mjehurići ili crvenilo

Znaci toplotnog udara kod pasa su:

Teško dahtanje i otežano disanje

Prekomjerna salivacija

Pospanost ili nekoordinisanost

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije