Svijet životinja

Kako djetlići ostane nepovrijeđen iako glavom udara u deblo

Kako djetlići ostane nepovrijeđen iako glavom udara u deblo
Foto: Ray Jennings/Pixabay | Kako djetlići ostane nepovrijeđen iako glavom udara u deblo

Više od 180 vrsta djetlića, ptice prepoznatljive po karakterističnom udaranju kljunom o stablo drveta, rasprostranjeno je širom svijeta. Nema ih samo na Madagaskaru, Južnom polu i u Australiji.

Ukoliko bi čovjek cijelog dana udarao glavom u deblo drveta kao što to radi djetlić, pretrpio bi ozbiljna oštećenja mozga, jer ljudska lobanja nije anatomski adaptirana da izdrži takve udarce.

Djetlići, međutim, ostaju nepovrijeđeni. Tajna je u anatomiji ove vrste ptica koje spadaju u one sa najtvrđim kljunom, ali i najmekšom lobanjom i mozgom teškim svega nekoliko grama.

"Sam mozak je zanimljivo postavljen jer je duguljast, i nalazi se u takvom položaju da bi apsorbovao što više udaraca. Ima malo moždane tečnosti tako da se i tim smanjuju potresi i dodatno je oklopljen sunđerastim tkivom pogotovu sa zadnje i prednje strane, kako bi se ti udarci dok on kljuca amortizovali", objašnjava biolog Kristijan Ovari.

Anatomija samog kljuna je takođe vrlo specifična.

"Zato što djetlić ima taj spoljašnji rožni dio, ima taj unutrašnji koštani dio, kao i sve ptice, ali on ima i jedan međusloj sunđerastog tkiva koji mu već u startu pomaže da malo amortizuje te udarce. Druga stvar, gornji i donji dio kljuna se mogu nezavisno pomjerati", navodi Ovari.

Ublažavanju udaraca, koji nekada dostižu ubrzanje i do 10.000 metara u sekundi, doprinosi anatomija čitavog tijela, kao i dugi ljepljivi jezik kojim mu je obavijena lobanja, a za koji se procjenjuje da je proporcionalno duži od žirafinog.

"Djetlić kada udari kljunom ne amortizuje samo vrhom kljuna taj udarac, nego od vrha kljuna do vrha repa svim mogućim mišićima i tetivama rasporedi te strahovito jake udarce", dodaje biolog.

Specifičan način ishrane, privlačenje partnera, kao i pravljenje gnijezda za mlade, glavni su razlozi zbog kojih djetlići kljunom udare u drvo između 8.000 i 12.000 puta na dan. Djetlić može napraviti čak 20 udaraca u sekundi, što iziskuje i veliki utrošak energije, pa su ove ptice u stalnoj potrazi za hranom.

"Zato je dobra stvar što su tu termiti koji se nalaze svuda u šumi, u drveću - jer termiti su vrlo masni, male životinjice, žive u kolonijama tako da se brzo razmnožavaju i to je jedan odličan način da se nadomjesti sva ona hrana koja djetlićima treba", navodi Ovari.

Djetlići su svojevrstan fenomen u životinjskom carstvu i stalni predmet interesovanja naučnika.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije