Svijet životinja

Kako je Sevdah iz Bužima pokorio svijet?

Kako je Sevdah iz Bužima pokorio svijet?
Foto: Zlatan Čekić | Kako je Sevdah iz Bužima pokorio svijet?

BUŽIM - Na svjetskoj izložbi pasa koja je održana početkom oktobra ove godine u češkom gradu Brnu, pas tornjak po imenu Sevdah, vlasništvo porodice Burzić iz Bužima, proglašen je najljepšim psom u kategoriji velikih pasa.

Prema riječima vlasnika, Mirsade i Husnije Burzića, koji se bave uzgojem tornjaka i posjeduju vlastitu uzgajivačnicu, ovo je kruna njihovog višegodišnjeg rada, obzirom da su njihovi psi u proteklim godinama također u više navrata osvajali vrijedne nagrade i priznanja na brojnim kinološkim natjecanjima u zemlji i inostranstvu.

U svojoj uzgajivačnici koja se nalazi u naselju Zaradostovo, nekoliko kilometara od Bužima, Burzići trenutno drže dvadesetak tornjaka različitog uzrasta.

„Sevdah ima dvije godine i zaista, bez lažne skromnosti mogu reći da je veličanstven pas. Njegov raskošan izgled, temperament i dobrota jednostavno privuku svakog ko voli pse. Anatomski izgled mu je impresivan i uspio je sa svim tim odlikama da osvoji šampionsku titulu u veoma jakoj konkurenciji. Na prvu izložbi vodili smo ga sa svega osam mjeseci i odmah je postao prvak države u svojoj kategoriji, jednostavno posjeduje taj neki pobjednički mentalitet“, kaže Mirsada Burzić.

Dodaje kako pas potiče iz uzgajivačnice Ivana Šarića, koja se nalazi u Zagrebu, a kada je nabavljen imao je svega tri mjeseca. Prema njenim riječima, ostali psi iz istoga legla sada su čuvari stada u Hrvatskoj.

„U našoj uzgajivačnici trenutno imamo devet odraslih pasa i leglo od dvanaest štenaca, četiri mužjaka i osam ženki. To su sve psi s kojima radimo, s odraslima sudjelujemo na izložbama, neke potomke zadržavamo, a neke prodamo. Za sve ovo treba vremena, truda i novca, ali to je posao koji radimo s velikom ljubavlju, pa nam ništa nije teško. Uglavnom, čitava porodica brine o psima“, kaže vlasnica.

Dodaje kako su posebna priča njihovi treninzi i obroci koji se pripremaju po posebnoj recepturi koja uključuje raznovrsnu i kaloričnu hranu.

Kada je riječ o temperamentu pasa, vlasnica kaže kako su izrazito miroljubivi i prijateljski nastrojeni prema ljudima, a posebno djeci.

U svjetskoj kinološkoj enciklopediji tornjak je definitivno priznat prije nepunih pet godina kao autohtoni pastirski pas koji vuče porijeklo s ovih prostora. Ova pasmina je stara više od hiljadu godina, a hroničari su ga zabilježili prije devet vjekova pod imenom canis montanus ili planinski pas. Njegova primarna funkcija u prošlosti bila je zaštita stada od pljačkaša i predatora kao što su vuk ili medvjed. Posebnu zaslugu za popularizaciju tornjaka te za njihovo širenje na svim područjima BiH i izvan nje imaju bosanski franjevci. Kada su pripadnici ovoga katoličkog reda prije 800 godina prvi put došli na naše prostore, bosanski tornjak im je odmah zapao za oko.Franjevci su bili prvi koji su prepoznali njegove vrijednosti te ga počeli uzgajati. Danas se najviše upotrebljava kao pas čuvar, radni pas uz stada ovaca ili koza, lični pratilac i kućni ljubimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije